Ron Brouwer is Adviseur Onderwijs en Zorg & ICT bij DiVetro. Ron heeft veel ervaring met informatiemanagement, informatiebeveiliging en bakken, braden, koken en roken op de BBQ. Wilt u Ron beter leren kennen? Lees dan snel verder.
Ron, kun je jezelf kort voorstellen?
Ron: Zeker. Mijn naam is Ron Brouwer. Ik ben net 56 jaar geworden en ik woon alweer 11 jaar samen met Monique. We hebben een samengesteld gezin met 5 kinderen en 2 kleinkinderen. Na een hele gezellige maar ook drukke periode verlaten steeds meer kids het nest om hun eigen gezinnetje op te bouwen.
Wat is je rol bij DiVetro?
Ron: Ik ben consultant bij de managementpropositie. Ik houd me vooral bezig met informatiemanagement en informatiebeveiligingsvraagstukken. Dat doe ik bij diverse klanten, vooral binnen het onderwijs en de zorg.
Jij was de eerste medewerker bij DiVetro. Hoe ging dat in zijn werk?
Ron: Job en Steven, de twee grondleggers van DiVetro, vroegen me in 2006 of het mij iets leek om bij DiVetro te komen. We kenden elkaar vanuit onze CMG-periode in Arnhem, waar we in hetzelfde ‘SMT’ (service management team) zaten. Astrid, die later onze secretaresse zou worden, komt uit hetzelfde team.
DiVetro was een nieuw bedrijf. Je sprong dus in het diepe. Waarom heb je voor DiVetro gekozen?
Ron: Toen Job en Steven me vroegen stond ik net op het punt een nieuwe baan te accepteren bij Agis/Achmea. Toen Job en Steven me benaderden was ik al aangenomen als business architect. Ik moest enkel mijn contract nog tekenen.
De keuze voor DiVetro was dus inderdaad een sprong in het diepe. Ik kon kiezen voor stabiliteit bij een grote organisatie of mijn eigen weg zoeken en ‘ondernemend’ aan de slag gaan bij een klein startend bedrijf. Ik koos uiteindelijk voor DiVetro omdat ik een rotsvast vertrouwen had in Job en Steven. Ook het gevoel van vrijheid sprak me aan. Ik ben nog steeds gelukkig met mijn keuze.
Hoe kijk je terug op je carrière tot nu toe?
Ron: Ik heb in de afgelopen 35 jaar hele mooie functies mogen vervullen. Als beroepsofficier bij Defensie heb ik een aaneenschakeling van zeer uiteenlopende uitdagingen gehad. Ik werd voor een half jaar naar Libanon uitgezonden, ik kon me omscholen tot informatiseringsspecialist, ik mocht de informatiemanagementfunctie van het landelijk bevoorradingsbedrijf (LBBKL) inrichten en ik kon mijn Master Informatiemanagement in Tilburg (KUB/TIAS) afronden.
Daarna mocht ik bij CMG en DiVetro bij uiteenlopende klanten regie-organisaties inrichten en het informatiebeleid en de informatie-architectuur opstellen. De laatste jaren concentreer ik me vooral op informatiebeveiliging en privacybescherming. Het voelt goed als je adviezen door een organisatie overgenomen en gewaardeerd worden.
”De diversiteit aan collega’s maakt het werk uitdagend, leerrijk en gezellig.”
Wat maakt DiVetro volgens jou zo anders qua werksfeer en aanpak?
Ron: Vanaf het eerste moment was ik getriggerd door de filosofie van Ricardo Semler, de Braziliaanse ondernemer. Semler’s bedrijf staat bekend om zijn radicale vorm van “industriële democratie” en “corporate re-engineering”. Kort samengevat: Semler plaatst altijd de mens centraal. DiVetro volgt Semler’s basisprincipes zodat iedereen voldoening krijgt en plezier aan zijn werk beleeft.
Zo is onze jaarlijks ‘uitje’ met medewerkers en partners uitgegroeid tot een onmiskenbaar evenement waar iedereen naar uitkijkt. Tijdens dit soort evenementen creëer je een gezonde balans tussen werk en privé. Bij DiVetro stellen we de mens centraal en niet de regels en procedures.
Ik vind het ook prettig om met mijn collega’s samen te werken. In mijn beginjaren bij DiVetro werkte ik vooral individueel maar de laatste tijd werk ik steeds vaker met anderen samen. We werken met z’n tweeën of in kleine en grote teams. De diversiteit aan collega’s maakt het werk uitdagend, leerrijk en gezellig.
Wat zijn de interessantste projecten waar je tot nu toe op werkte?
Ron: Oei, dat is een lastige vraag want ik heb al op heel veel interessante projecten gewerkt. De mooiste projecten zijn voor mij de projecten die door veel mensen worden gewaardeerd. Wat dat betreft is mijn mooiste project dusver zonder twijfel ‘het oprichten van het LBBKL’, het opleveren van het informatiebeveiligingsbeleid en het verbeterplan aan een onderwijsinstelling waarvan het lid van de stuurgroep tevens voorzitter was van de Taskforce beveiliging van het gehele MBO-veld.
Verder denk ik aan een heel innovatief project rond de ontwikkeling van de Medisein-app waarvoor we een tweede plaats van de innovatie-award voor kregen. Deze prijs werd uitgereikt door de oud-inspecteur van de gezondheidszorg Jenneke van Veen.
Op welke projecten werk je momenteel?
Ron: Ik werk momenteel op een uitdagend project waarbij wij de ICT-dienstverlening en infrastructuur van een zorginstelling op orde moet krijgen. Deze zorginstelling heeft ook een eigen vastgoedpoot. Deze combinatie zorgt voor extra uitdagingen met betrekking tot de ontwikkeling van de gebouwbeheersystemen, zorgalarmeringssystemen en het systeem voor het vastgoedbeheer.
Wat zijn jouw verantwoordelijkheden binnen dit project?
Ron: Ik werk op dit project in de rol van informatiemanager, architect en security adviseur. Juist vanwege het brede karakter en de ‘gap’ tussen de huidige en gewenste situatie is de uitdaging enorm. Dat maakt het project enorm boeiend.
Het is meer dan een project. Het is een combinatie van lijnactiviteiten, processen en projecten. In deze rol is het van belang om het overzicht te bewaren, alle afhankelijkheden te bewaken en voortdurend te bepalen of we inhoudelijk nog de juiste dingen doen. Door deze beslissingen kan ik er mee voor zorgen dat anderen in hun projectrol succesvol zijn. Een fijn gevoel!
”Streef geen perfectie na. Perfectie groeit. Laat het organisch komen.”
Welke tips zou je collega’s die op gelijkaardige projecten werken willen meegeven?
Ron: Zorg dat de stip op de horizon duidelijk is en ook steeds duidelijker wordt. Werk stapsgewijs naar meer duidelijkheid. Maak architectuurmodellen in de vorm van praatplaten en maak deze praatplaten toegankelijk met bijvoorbeeld banners. Datzelfde geldt eigenlijk voor alle architectuurprincipes: werk van globaal naar verfijnd en streef geen perfectie na. Perfectie groeit. Laat het organisch komen.
Wat waren de grootste uitdagingen uit je carrière?
Ron: Ik heb in mijn carrière verschillende diploma’s gehaald: het AMBI-diploma bij Defensie, een Master Informatiemanagement bij de Katholieke Universiteit Brabant (Tilburg) en een aanzienlijk aantal andere opleidingen. Ik ben dus goed opgeleid, maar in de praktijk is het natuurlijk zeer belangrijk dat je deze kennis kunt toepassen én dat je deze kennis kunt vertalen naar gebruikers, techneuten én management. Deze vertaalslag naar verschillende ‘klanten’ is niet altijd even eenvoudig, maar wel bijzonder boeiend.
Hoe zie jij je vakgebied in de toekomst evolueren?
Ron: Sommige zaken veranderen juist helemaal niet. Ik zie vaak oude wijn in nieuwe vaten. Maar de afgelopen twintig jaar is er wel een trend ingezet om techniek (als die niet direct bijdraagt aan het onderscheidend vermogen of om extra verhoogde veiligheidsredenen) uit te besteden aan partijen die daar vol op inzetten. Ik denk bijvoorbeeld aan de opkomst van cloud diensten.
Mijn vermoeden is dat deze trend zich nog verder zal doorzetten. Denk zelfs aan het uitbesteden van functioneelbeheer (taken) of in het extreme geval het gehele bedrijfsproces. Wat mijn inziens overblijft zijn vraagstukken met betrekking tot het definiëren en onderhouden van bedrijfsregels, integratie en veiligheid.
Een ander trend is de toenemende focus op het managen van data en gebruikers. Dit zal zich ook blijven doorzetten. Alles wordt meer data-georiënteerd. Denk maar aan wat ‘het internet of things’ zal gaan brengen op het gebied van het managen van data.
Wat zou je na dit project willen doen en waarom?
Ron: Ik wil wel op een project met meer focus op security en cloud-omgevingen willen werken. Een project is afgebakend waardoor er meer houvast is over de resultaten die behaald moeten worden. En security en cloud-omgevingen behoren tot de grote issues op het gebied van informatiebeveiliging in organisaties die zaken uitbesteden en hier nog grote uitdagingen in zien.
Heb je buiten het werk nog tijd voor hobby’s, Ron?
Ron: Zeker! Fietsen is en blijft mijn ding. Ik heb in 2014 en 2015 de Alpe d’Huez beklommen om geld te verzamelen voor de strijd tegen kanker. Ik houd van zulke uitdagingen.
De laatste jaren is BBQ ook een grote hobby geworden, tot grote vreugde van Monique en de kinderen. Ik vind het geweldig om met een wijntje in mijn hand mooie creaties op de BBQ te maken. Niet alleen vlees of vis maar ook groentes, voor- en nagerechten.
Daarnaast doe ik ook nog de hele bedrijfsvoering van de kap- en haarwerk salon van Monique. Van boekhouding tot omzetbelasting, vecozo certificaten en kassasystemen tot andere ICT-zaken. Onlangs hebben we het hele salon nog verbouwd omdat de jongste dochter van Monique na het voltooien van haar ‘topstyliste’ opleiding ook in de zaak komt werken. Ondernemen in je vrije tijd heet dat. Het zorgt voor een druk leven maar het geeft ook zeer veel voldoening.
Zo is het Ron. Bedankt voor dit interview en zeer veel plezier nog met je projecten, op de fiets en achter de BBQ.
Vragen of interesse?
Vond u dit artikel interessant? Alvast bedankt om het met uw netwerk te delen.
Heeft u interesse of vragen naar aanleiding van dit artikel? Wij beantwoorden uw vragen graag via het reactieformulier onderaan deze pagina, via info@divetro.nl of via +31 (0) 88 000 54 00.
Blijf op de hoogte
Wilt u onze artikelen voortaan automatisch in uw mailbox ontvangen? Klik op de knop hieronder en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.