Sabita Behari
Op 23 en 24 april organiseerde DiVetro een tweedaagse training Leading SAFe® op haar kantoor in Driebergen-Rijsenburg. SAFe staat voor Scaled Agile Framework® en is een verzameling van best practices om het agile-gedachtengoed naar grotere en complexere omgevingen te brengen. SAFe helpt ook flexibel met veranderingen om te gaan in een grote organisatie.
Mensen denken bij de term agile direct aan software en applicaties. Echter, agile en SAFe zijn ook op andere gebieden in te zetten. Het gaat niet zozeer om IT, maar om een bepaalde mindset en manier van werken. Binnen het framework gebruik je methoden die zich al lang bewezen hebben in de praktijk. Daarnaast kun je kiezen wat past bij je eigen omgeving en hoe je dit wilt inzetten.
Een goede implementatie van SAFe begint bij training en coaching van alle relevante personen binnen de organisatie
De tweedaagse training Leading SAFe was ingericht voor het management en leiderschap van organisaties die met SAFe willen starten. Om het Scaled Agile Framework succesvol in te zetten is het namelijk van belang dat alle ‘lagen’ van de organisatie kennis hebben van het raamwerk. Het is bijvoorbeeld niet alleen een feestje van het team dat een nieuwe applicatie ontwikkelt. Een goede implementatie van SAFe begint bij training en coaching van alle relevante personen binnen de organisatie. Dat was meteen ook het belangrijkste doel van de training.
De achtergrond van de aanwezige deelnemers was divers: van starters in IT tot ervaren projectmanagers, informatiemanagers en productmanagers vanuit verschillende organisaties. Docent Patrick Pronk van business partner Ivar Jacobson International gaf de training. Patrick heeft zeer veel ervaring in agile transformaties.
Wat zijn de twee belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle implementatie van SAFe?
Na de training stelden we docent Patrick Pronk én een aantal deelnemers van de training nog een aantal vragen zoals:
- Wat is ‘Leading SAFe’ nou eigenlijk?
- Wat bedoelen we precies met ‘Scaled’ Agile?
- Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle implementatie van SAFe?
Volgens docent Patrick Pronk zijn de twee belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle SAFe implementatie:
- Je moet de kansen van agile zien en je moet een duidelijk doel voor ogen hebben. Je mag dus niet voor agile kiezen omdat dat nu in is.
- Er moet een urgentie zijn om de verandering door te voeren, zodat je het noodzakelijke momentum krijgt.
Belangrijke leerpunten van onze deelnemers waren:
- “Ik besprak bepaalde zaken vóór de stand up in een inhoudelijk kwartiertje, maar ik ga vanaf nu een ‘Meet After’ inplannen, waarbij alleen degenen aanwezig hoeven te zijn voor wie dit relevant is. Verder ga ik regelmatig de focus leggen op de objectives, dus: waar doen we het allemaal ook alweer voor?”
- “Als DevOps coach en trainer kan ik nu een goede link leggen naar SAFe. Ik gaf vaak het advies aan mensen binnen DevOps om naar SAFe te kijken, zonder dat ik er het zelf het fijne van wist. Nu weet ik precies waar het over gaat en hoe je SAFe kunt toepassen.”
- “Ik vond het een zeer interessante training. In de praktijk is het volgens mij nog best een uitdaging om agility te schalen, maar vooral de notie dat je gewoon iets moet proberen en als het niet werkt, iets anders moet proberen, spreekt me zeer aan. Fouten maken mag, als je er maar van leert!”
Uiteraard zijn dit slechts beknopte antwoorden. De uitgebreide antwoorden van de docent en deelnemers van de training ontdekt u in deze video:
Vragen of interesse?
Binnenkort volgen er meer trainingen in Leading SAFe op ons kantoor. Heeft u vragen of interesse? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op via info@divetro.nl of +31 (0)88 000 54 00. Wij helpen u graag verder!
Sabita Behari is IT-consultant bij DiVetro. Haar kracht zit in het zoeken van de verbinding; zij begrijpt de IT én kent het perspectief van ‘de business’ en is hierdoor een goede brug tussen deze onderdelen. Door haar mensgerichte houding, weet zij op diplomatieke wijze mensen met zich mee te krijgen. Sabita heeft zeer ruime ervaring als analist, product manager en met de cloud inclusief de bijbehorende regieorganisatie en de kennisdeling rondom deze onderwerpen. Zij vindt transparantie en bewuste aandacht voor verandering zeer belangrijk; ze zet graag actief in op een goede adoptie. Denken vanuit de gebruiker is hierbij een automatisme. Op dit moment is Sabita binnen de zorg aan de slag als testmanager, een belangrijke component binnen het adoptietraject.