DiVetro

Ontdek onze nieuwe Training Use Cases – Agility Included

Richard Hilekes

Bij DiVetro geloven we in permanente (zelf)evaluatie en verbetering. Enkel zo kunnen we onze dienstverlening blijven verbeteren en afstemmen op de realiteit en behoeften van onze opdrachtgevers. Dat geldt ook voor onze trainingen en cursussen. Zo hebben we onlangs onze Use Case 2.0 Introduction training een opfrisbeurt gegeven. Concrete aanleiding hiertoe waren de ervaringen de laatste jaren met deze Ivar Jacobson training.

Use Case 2.0 Introduction Training had een opfrisbeurt nodig

De UC2.0 Introduction training werd rond 2010 door onze partner Ivar Jacobson International (IJI) opgezet. De training is gebaseerd op de Use Case 2.0 practice en ze heeft als doel cursisten wegwijs te maken in het maken van use cases in een agile werkomgeving. Cursisten kunnen na de training een examen afleggen ten behoeve van het Use Case 2.0 Practitioner certificaat. De training duurt 2 dagen en in de modules zitten heel veel basis agile elementen als “wat is een story”, “wat is een backlog” en “pokeren van stories”.

We hebben de 2-daagse UC2.0 Introduction training de afgelopen jaren aan diverse doelgroepen gegeven. Ze werd steeds als positief ervaren maar uit de feedback van ons publiek bleek ook dat het agile stuk eigenlijk voor de meeste deelnemers al bekend was. Dat vroeg dus om een aanpassing.

Tevens hebben we bij DiVetro in de loop der jaren ook verregaande inzichten over analyse en de principes just-enough en just-in-time gevormd en neergeschreven in publicaties op de website en het e-book “Agile & Requirements – Just in Time & Just Enough – Praktische inzichten van de werkvloer”. Klik hier om het e-book te downloaden. Ook deze inzichten moesten naar onze mening verwerkt worden in de nieuwe Use Case training.

IJI had inmiddels ook hun eigen UC2.0 materiaal een opfrisbeurt gegeven in de vorm van een specifieke practice binnen de Practice Library.

Use Case 2.0 Introduction Training in een nieuw jasje

Toen we in september nieuwe aanmeldingen kregen om een Use Case 2.0 Introduction training te geven hebben we bij de geïnteresseerden bewust eerst de feedback op onze eerdere trainingen getoetst. Op basis hiervan concludeerden we al snel dat we de training zouden aanpassen.

We besloten de training terug te brengen tot 1 dag met een focus op:

  • documentatie in een agile omgeving: wanneer maak je documentatie en wanneer zijn meer details in de documentatie nodig;
  • use cases als basis voor documentatie;
  • de relatie tussen user stories en use cases;
  • De wijze waarop just-enough en just-in-time principes zijn toe te passen op use cases (UC2.0).

De basiskennis van agile wordt vanaf nu als gekend verondersteld.

We hebben de opzet en de beoogde doelen van onze training met IJI afgestemd. Hiermee is onze nieuwe training Use Cases – Agility included (UC2.0) geboren. De bij de initiële training behorende certificering behoort uiteraard nog steeds tot de mogelijkheden.

Nieuwe Training Use Cases – Agility Included werd goed onthaald

Op 7 november jongstleden hebben we onze nieuwe training Use Cases – Agility Included aan negen enthousiaste cursisten gegeven.

De cursisten wisselden basistheorie af met praktijkoefeningen in kleinere groepjes. Hiervoor gebruikten we de case “beschrijf een pinautomaat”. De cursisten begonnen met een brainstormsessie en selecteren potentiële actoren en use cases om vervolgens in volgende oefeningen de vastgestelde use cases just-enough en just-in-time verder uit te schrijven en detaillering aan te brengen.

Na afloop van iedere oefening presenteerden de groepen hun uitkomsten aan elkaar en werd er gediscussieerd over de ervaringen.

De nieuwe training Use Cases – Agility Included werd als zeer positief ervaren. De deelnemers waardeerden de praktische kant van de training; na afloop konden ze er gelijk mee aan de slag.

Interesse in een Training Use Cases?

Wilt u ook weten hoe use cases in een agile omgeving nog steeds van meerwaarde kunnen zijn of wanneer het hebben van documentatie belangrijker wordt? Bekijk hier ons trainingsaanbod of contacteer ons vrijblijvend via info@divetro.nl of +31 (0) 88 000 54 00.

DiVetro Team - Richard Hilekes

Richard Hilekes is een informatie analist van DiVetro. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring binnen dit vakgebied bij verschillende organisaties en met diverse tooling (bijv. Enterprise Architect). De laatste jaren vooral in een Agile/Scrum omgeving. Richard is een gecertificeerd Use-Case 2.0 master. Momenteel is Richard informatie analist en informatie architect bij De Wever.

Mobiele versie afsluiten