Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

Cloud sourcing strategie

Cloud sourcing strategie

Cloud ontketent een revolutie. Bereid u daarop voor!

Cloud = Revolutie

Een veel gebruikte definitie van cloud is ‘someone else’s computer’. Hoewel dat strikt genomen ook zo is, wijst deze definitie wat ons betreft te weinig op de revolutie die gaande is in de digitale wereld. Cloud verandert niet alleen fundamenteel het werk van medewerkers van ICT-afdelingen en leveranciers van ICT-oplossingen, maar ook van gebruikers.

Al sinds jaar en dag voorspellen visionairs dat ICT steeds verder standaardiseert en steeds meer een basisdienst als gas, water en licht wordt. Bekabeling, netwerkprotocollen, storage, servers, operating systems, interfaces en databases zijn zo verregaand gestandaardiseerd dat de installatie en inrichting daarvan relatief eenvoudig zijn te automatiseren. Afdelingen kunnen zich steeds meer richten op de functionele behoefte van de organisatie en een beperkt aantal specialistische technische handelingen.

Leveranciers van ICT-oplossingen streven vrijwel allemaal naar de levering van pure functionaliteit in de vorm van online applicaties. Dat levert hen enorme voordelen op, omdat ze hun producten kunnen blijven verbeteren, zonder hernieuwde contractering, installatie, en dergelijke. Het levert ze ook financiële voordelen op, omdat zij ook hun onderliggende infrastructuur in de vorm van abonnementen in rekening kunnen brengen.

Aan de kant van gebruikers is de grootste revolutie gaande, want zij kunnen veel verantwoordelijkheid nemen voor de keuze voor de best beschikbare functionaliteit. De afhankelijkheid van de ICT-organisatie wordt veel kleiner. De grootste bottleneck is hun eigen digivaardigheid en verandervermogen.

Cloud sourcing

Cloud heeft ook veel impact op sourcing beslissingen. De eerste generatie outsourcing ging over de uitbesteding van de volledige ICT-dienstverlening. In de tweede en derde generatie outsourcing werden kavels kleiner, contractduren korter en het aantal combinaties groter. In de derde generatie werden de eerste tekenen van applicatie-georiënteerde (vertical) sourcing zichtbaar, waarin organisaties clusters van applicaties, inclusief onderliggende infrastructuur, gingen uitbesteden.

Cloud sourcing versnelt die beweging. In de meest verregaande situatie worden alle applicaties via de cloud afgenomen, inclusief de kantoorautomatisering. Een organisatie hoeft dan alleen nog voor de verbindingen te zorgen. Zelfs daarin speelt cloud een rol, omdat ook netwerken steeds meer softwaregedefinieerd zijn.

Stuck in the middle

Tot zover de theorie. De praktijk is dat nog niet alle applicaties in de hoogste cloudvorm (Software as a Service: SaaS) zijn af te nemen. Veel leveranciers kenmerken hun product wel als SaaS, maar bieden de applicatie in feite aan via een klantspecifieke installatie op een eigen of gehuurd datacenter of via een public cloud Platform as a Service (PaaS, zoals Azure, AWS of Google). Voor andere applicaties is het inmiddels in veel gevallen mogelijk om bestaande of zelfontwikkelde applicaties te verplaatsen naar public cloud omgevingen in.

In de praktijk betekent dit dat er een mix ontstaat van SaaS, PaaS en andere datacentervormen. Dit betekent dat u nog steeds veel menselijke capaciteit nodig heeft op het gebied van infrastructuurbeheer. Als u hier niet zelf regie in neemt, bestaat het risico dat u nog vele jaren ‘stuck in the middle’ zit met een versnipperd sourcing landschap.

Ons advies: begin met een applicatie sourcing strategie

Omdat de cloudmogelijkheden per applicatie nogal bepalend zijn voor de toekomst van het gehele ICT-landschap, adviseren wij om per applicatie of groep applicaties zowel de eisen en wensen vanuit de business als de technische mogelijkheden te inventariseren en een migratiestrategie op te stellen.

Amazon hanteert hiervoor een bruikbare methode, de 6R-applicatiemigratie-methode met 6 opties per applicatie: Retain (niets doen), Retire (uitzetten), Refactoring (herprogrammeren), Repurchasing (hercontracteren), Replatforming (licht aanpassen en verplaatsen), Re-hosting (verplaatsen). Op basis van deze inventarisatie van mogelijkheden per applicatie kunnen keuzes worden gemaakt waarmee een goede beheersbaarheid van het gehele landschap wordt geborgd. Onderdeel van zo’n applicatie sourcing strategie is een roadmap voor deze migratie.

Wij adviseren om zo’n roadmap te baseren op een inventarisatie van de beste sourcing optie per applicatie of groep applicaties. In die roadmap moet de waarde van het verplaatsen van applicaties naar de cloud voor de organisatie worden afgewogen tegen de technische noodzaak

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.