Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

5 veelgestelde vragen over Analyse

Niek Rooks en Dennis Geluk

De analisten van DiVetro spreken elke dag met commerciële en non-profit organisaties in heel Nederland. Tijdens onze gesprekken valt op dat veel organisaties nog steeds geen gestructureerde opzet hebben en dat ze specificaties vaak niet nauwkeurig onderhouden.

Zo hanteren organisaties bijvoorbeeld verschillende definities voor dezelfde termen en zo komen dezelfde bedrijfsregels in meerdere documenten voor zonder dat ze centraal onderhouden worden.

Vaak ontbreekt ook een standaard of richtlijn, waardoor er variatie in de verschijningsvormen van specificaties ontstaat.

Een gebrek aan een duidelijke opzet en specificaties is niet zonder gevaar. Het kan ertoe leiden dat:

  • de specificatiefase en de implementatiefase van projecten door elkaar lopen;
  • organisaties met verschillende standaarden binnen de organisatie werken;
  • de scope van projecten vaak ongemerkt uitbreidt (scope creep);
  • organisaties essentiële zaken vergeten;
  • de impact van wijzigingen in de beheerfase moeilijk ingeschat kan worden;
  • het beheer van systemen (te) veel tijd en moeite kost;
  • organisaties sterk afhankelijk zijn van de kennis in de hoofden van hun mensen.

Klinkt dit u bekend in de oren? Geen probleem!

Wij horen vaak dezelfde vragen terugkomen. Daarom delen wij in dit artikel graag onze antwoorden op 5 veelgestelde vragen op het gebied van Analyse.

Onze antwoorden zijn het resultaat van jarenlange ervaring met het gestructureerd vastleggen van specificaties en het gebruik van ondersteunende (case)tooling. Wij hopen dat onze antwoorden u vandaag en in de toekomst kunnen helpen.

5 veelgestelde vragen over Analyse

Wij horen in Nederland vaak de volgende vragen over Analyse:

1.  Ik heb veel losse user stories. Hoe breng ik samenhang in mijn functionele documentatie zodat ik er in de beheerfase ook nog wat aan heb?

Agile ontwikkeling is al enige tijd booming. En toch zien wij steeds meer organisaties worstelen met de opzet en het onderhoud van hun requirements.

In zulke situaties raden wij de Use Case 2.0 (UC2.0) methode van Ivar Jacobson aan. UC2.0 ondersteunt het principe van de juiste hoeveelheid documentatie op het juiste moment. Het is vaak handiger om tijdens het project goede use cases te maken dan achteraf te reconstrueren wat nu eigenlijk wel en niet gebouwd is.

Bij UC2.0 groeit de inhoud van use cases in de loop van het ontwikkelproces. Je start het project dan met een ‘inhoudsopgave’. Op basis van de stories die binnen de sprints van het project worden gerealiseerd wordt de inhoud indien nodig verder uitgediept.

Het resultaat is een goed gestructureerd geheel van use cases en andere producten die je in staat stellen om de beheerfase goed beslagen in te gaan.

Heeft u vragen over user stories, documentatie of UC2.0?

Heeft u geen of beperkte ervaring met use cases en wilt u leren hoe u agile requirements definieert, communiceert en beheert? DiVetro biedt samen met Ivar Jacobson International de Use Case 2.0 Introduction training aan. Tijdens deze training leert u de basisbegrippen van use case modeling. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Heeft u al meer ervaring met stories en use cases? En wilt u als product owner of requirements engineer leren hoe u tot echte scherpe Use Case Modellen komt en hoe u use cases kunt gebruiken in complexe toepassingen zoals gedistribueerde teams en complexe projecten en programma’s? Dan is onze Advanced Use Case Modeling training voor u. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

2. Hoe kunnen we onze afdeling verder professionaliseren? Hoe kunnen we de inhoudelijke doorontwikkeling stimuleren? Hoe gestructureerd werken onze analisten nu eigenlijk?

Vaak is er te weinig aandacht voor de inhoudelijke doorontwikkeling van analisten binnen een organisatie. Vaak ontbreekt het organisaties ook aan visie op dit vakgebied.

Als er weinig intervisie plaatsvindt en weinig richting is dan is er meestal ook weinig ruimte voor doorontwikkeling. Dit is jammer voor uw analisten en funest voor uw organisatie.

Coaching en UC2.0 certificering

Op basis van onze ervaring hebben wij een methode ontwikkeld om de doorontwikkeling van uw analisten te stimuleren. Deze methode heeft zich inmiddels meermaals in de praktijk bewezen.

We beginnen dergelijke trajecten met een nulmeting. Hierin bepalen we de hard skills en soft skills van uw analisten. Op basis van deze nulmeting formuleren we een visie op de competentie van elke medewerker en stellen we een persoonlijk opleidingsplan per medewerker op.

Wilt u nog verder professionaliseren? Wij kunnen uw analisten certificeren op het gebied van UC 2.0. Het voordeel van deze certificering is dat het een onafhankelijke marktstandaard is en dat het evidence-based is.

Bij de certificering worden zowel de hard skills (zoals het creëren van requirements) als soft skills (zoals leidinggeven tijdens een workshop) gemeten. Een UC2.0 Master is bijvoorbeeld zelfstandig in staat om namens uw organisatie de standaard te borgen.

Wij kunnen u middels gerichte coaching in de certificering begeleiden. Klik op de knop hieronder om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken.

3. Welke case tool zet ik in binnen onze organisatie en hoe richt ik deze op de juiste manier in?

Er zijn meerdere goede case tools die zeer breed ingezet worden. Wij hebben zelf goede ervaringen met het gebruik van Enterprise Architect van Sparx systems. Maar een goede case tool is slechts het begin. U moet de case tool vervolgens inrichten op basis van de specifieke karakteristieken en ambities van uw organisatie (just enough).

Bij de keuze en inrichting van uw case tool dienst u een aantal essentiële keuzes te maken:

  • Wat ga je wel en niet in de tool opnemen en op welke wijze?
  • Wat ga je wel en niet vanuit de tool genereren?
  • Zullen er meerdere teams vanop verschillende locaties gedistribueerd werken en dezelfde bron gebruiken?
  • Hoe breed wil je de traceerbaarheid (van specificatie tot testgeval) doorvoeren?
  • Hoe verloopt het release management van de requirements? Hoe kom ik bijvoorbeeld tot de requirements van de versie die nu in acceptatie staat?

Heeft u vragen over de inrichting van uw case tool en Enterprise Architect in het bijzonder?

De analisten van DiVetro hebben veel ervaring met het inrichten van case tools. Wij helpen u dan ook graag bij het maken van de juiste keuzes en het inrichten van uw case tool.

Op het gebied van Enterprise Architect bestaan er bij ons bijvoorbeeld 2 mogelijkheden:

  • Een standaard of maatwerk EA training: U krijgt een brede introductie op het gebied van Enterprise Architect, een handig theoretisch kader en de eerste hands-on ervaring met de tool.
  • Best practices / Q&A sessie: Dit is een interactieve sessie van een dagdeel waarbij we met key users een geschikte basisinrichting van Enterprise Architect bepalen. Wij baseren deze sessies op onze kennisbank met best practices van ons Informatie Analyse kenniscentrum. Hierin zitten meer dan 5 jaar kennis en ervaring op het gebied van informatie-analyse vervat. U kunt deze kennis en best practices vrij gebruiken.

Wilt u hulp bij het bepalen van uw ideale case tool en/of het inrichten van uw case tool? Neem hieronder contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

4. Ik introduceer een standaard. Hoe zorg ik ervoor dat deze standaard onderhouden wordt en dat deze er over een paar jaar nog staat?

Wij zien vaak dat een aantal enthousiastelingen met goede bedoelingen aan een professionaliseringsproject begint. Wij zien echter ook vaak dat na verloop van tijd de aandacht en de zorgvuldigheid afneemt.

Het hanteren van een standaard vereist blijvende discipline en leiderschap. Om een standaard te bewaken kan je denken aan een aantal seniors die alle producten die door analisten opgeleverd worden langs de lat van de standaard leggen om te kijken of de kwaliteit goed genoeg is en aan de standaard voldoet.

Zo kunnen wijzigingen en aanvullingen worden ingebracht die vervolgens bij voldoende draagvlak in de standaard worden verwerkt.

Er kan ook gedacht worden aan ‘gildes’ of ‘tribes’ van analisten om een competentie af te dekken. Deze gildes of tribes bewaken en onderhouden vervolgens de standaarden binnen uw organisatie.

Hulp nodig bij het bewaken en onderhouden van uw standaarden?

Heeft u vragen of wilt u ondersteuning bij het bewaken en onderhouden van uw standaarden? Onze analyse-adviseurs helpen u graag om dit binnen uw organisatie te borgen. Neem hieronder contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

5. Ik wil graag advies over analyse, sparren over een inhoudelijk onderwerp, of een spreker voor een inhoudelijke meeting. Kan dat?

Jazeker, dat kan. Onze analyse-experts verzorgen graag vrijblijvende presentaties rond inhoudelijke onderwerpen (zoals Agile requirements) die meteen van toepassing zijn binnen uw organisatie.

Wij vinden het belangrijk om onze kennis en ervaring met zoveel mogelijk organisaties in Nederland te delen. Daarom verzorgt DiVetro op jaarbasis diverse presentaties en kennissessies. Zo leert u de kneepjes van het vak en zo weten wij wat er in de markt speelt.

Uiteraard kunnen we ook samenzitten rond een specifiek doel. Wilt u bijvoorbeeld een domeinmodel opstellen? Onze analyse-experts schuiven graag aan om hun praktijkervaring met uw organisatie te delen. Deze sessies worden altijd ingevuld volgens uw wensen en behoeften. Zo kunnen we na een dag of dagdeel al vaak tot concrete producten komen waar u écht iets aan heeft.

Neem hieronder contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Vragen of interesse?

Heeft u verdere vragen over of interesse in Analyse, Use Case Modeling, UC 2.0, case tools of onze diensten? Wij vernemen uw vragen graag via het reactieformulier onder dit artikel of via info@divetro.nl of +31 (0) 88 000 54 00.

Blijf op de hoogte!

Vond u dit artikel interessant? Alvast bedankt om het met uw netwerk te delen.

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Aarzel niet en meld u hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief. U ontvangt onze analyse-tips dan voortaan in uw mailbox zodra ze op deze website verschijnen.

DiVetro Team - Niek Rooks

Niek Rooks is een senior project- en programmamanager en partner van DiVetro. Hij heeft 18 jaar IT ervaring en is (mede)oprichter van de Analyse propositie binnen DiVetro.

Niek heeft binnen meerdere programma’s en projecten bij verschillende klanten aandacht gehad voor het professionaliseren van het voortbrengingsproces, waaruit de propositiegedachte is ontstaan. Momenteel is Niek werkzaam bij Wigo4it als projectmanager binnen een belangrijk innovatief programma.

DiVetro Team - Dennis Geluk

Dennis Geluk is een senior informatie analist en partner van DiVetro. Hij heeft meer dan 15 jaar IT ervaring. Dennis is een gecertificeerd Use-Case 2.0 coach. Hij heeft bij verschillende organisaties een spilfunctie vervuld bij het implementeren van UC2.0, het invoeren van Agile werken en het verbeteren van requirements standaarden. Momenteel is Dennis als coach en informatie analist voor de NS bezig UC2.0 te implementeren. Lees hier meer over de NS-case.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.