Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands
Interview met Rob den Hollander - Consultants van DiVetro

Als je een lamp aansteekt voor een ander, zal deze ook je eigen pad verlichten.

DiVetro heeft sterke consultants aan boord. Consultants met ervaring en een eigen verhaal. In onze reeks “Consultants van DiVetro” spreken we vandaag met Rob den Hollander.

Rob is ICT Consultant en Senior Informatie Analist bij DiVetro. Naast zijn werk is hij gemeenteraadslid, board gamer en brengt hij graag tijd buiten door. Een interessante combinatie!

“Als je een lamp aansteekt voor een ander, zal deze ook je eigen pad verlichten.”

Rob, kun je jezelf kort voorstellen?

Rob: Natuurlijk! Ik ben Rob den Hollander. Ik ben getrouwd met Edith en ik woon in Uffelte in het mooie Drenthe.

Wat doe je in je vrije tijd?

Rob: Ik weet niet zeker of ik het vrije tijd kan noemen, maar naast mijn werk bij DiVetro ben ik gemeenteraadslid in de gemeente Westerveld. Eigenlijk is het meer een tweede baan.

Het is ontzettend leuk om te doen, maar enorm tijdrovend. Ik zie er een flinke uitdaging in om een steentje bij te dragen in het steeds verder verduurzamen – zowel op milieu als sociaal vlak – van de maatschappij.

Het ‘anders kijken’ wat ik ook graag in mijn werk doe probeer ik ook op de gemeenteraad toe te passen.

Dat is een mooie gedachte! En heb je ook nog tijd voor ontspanning, Rob?

Rob den Hollander - Interview Consultants van DiVetroRob: Jazeker (lacht), de tijd die naast DiVetro en de gemeenteraad overblijft breng ik graag buiten door: wandelend over de heide en in het bos met onze honden. Ik leef me ook graag uit op mijn mountainbike.

Daarnaast ben ik een sucker voor spelletjes. Met vrienden mogen we graag Mahjong spelen of diverse bord- en kaartspelen doen.

Wat is je professionele achtergrond?

Rob: Na mijn studie Sterrenkunde in Leiden ben ik bij CMG gaan werken. Daar heb ik jaren met veel plezier gewerkt, eerst als software engineer, later ook als software architect en teamleider.

Bij CMG heb ik verschillende gave projecten op het vlak van emulatie, simulatie en e-learning gedaan, met name voor Defensie.

Klinkt interessant! En hoe ben je bij DiVetro terechtgekomen?

Rob: Na 12 jaar bij CMG merkte ik dat ik aan iets anders toe was. Ik was zelf veranderd en de organisatie was veranderd, onder andere door een merger met Logica. Logica – zoals de club inmiddels was gaan heten – was een wereldwijd opererende organisatie met duizenden medewerkers.

Ik wilde graag bij een kleine werkgever gaan werken. Ik was op zoek naar een andere dynamiek. Net op dat moment werd ik benaderd door een oud-collega van CMG die bij DiVetro werkte. Hij vroeg me of DiVetro misschien een interessante werkgever kon zijn voor mij.

Naar welke nieuwe dynamiek was je precies op zoek?

Rob: Tot dat moment was ik vooral als engineer/architect aan de slag geweest. In die tijd was ik aan het overwegen of ik binnen de IT niet meer naar requirements management en informatie/business analyse wilde opschuiven.

Ik merkte namelijk in toenemende mate dat software die gerealiseerd werd slechts beperkt of soms zelfs in het geheel niet gebruikt werd.

Wij hadden er maanden tijd en energie in gestoken, klanten hadden er veel geld voor neergelegd, maar uiteindelijk voldeed het niet aan de verwachtingen. Een ontzettende waste of resources.

“Een prima klik.”

Dat is uiteraard zonde! Kun je die ‘waste of resources’ verklaren?

Rob: Wel, in de eerste plaats werd de behoefte van de opdrachtgever en de eindgebruiker volgens mij vaak onvoldoende onderzocht. Er werd dus niet het ‘juiste’ ding gebouwd.

Bovendien werd er veel SDM (waterval) ontwikkeld en was de betrokkenheid van de klant/eindgebruiker laag. De tijd tussen de start van het project en het opleveren van het product was ook zo lang dat de behoefte domweg veranderd was.

Daar wilde ik dus wat mee. Mijn idee was om als ‘onafhankelijk’ IA/BA-er aan de slag te gaan met een Agile aanpak. En laat dat nou weer net de kern van de Analyse propositie van DiVetro zijn.

Prima klik dus!

Inderdaad! Hoelang werk je inmiddels bij DiVetro?

Rob: Ik werk nu 5 jaar bij DiVetro, voornamelijk in de rol van informatie-analist, soms aangevuld met een Agile coach rol.

Mijn idee om als architect betrokken te zijn in software ontwikkeltrajecten – een beetje zoals bij de bouw van een huis – blijkt een schot in de roos!

Interview met Rob den Hollander - Consultants van DiVetroDat is fijn om te horen! En hoe bevalt DiVetro jou als bedrijf?

Rob: Prima! De (relatieve) kleinschaligheid van DiVetro past heel erg bij mij als persoon.

Ook het uitgangspunt dat iedere werknemer een ondernemer is, en je dus verantwoordelijk bent voor je eigen klussen, opleiding/training etc. maar ook zelf keuzes maakt tussen tarief, reistijd en inzet is erg fijn.

Je bent zelfstandig, maar niet alleen, want je hebt hele leuke collega’s om je heen die elkaar graag helpen en steunen. Samen probeer je zo een succesvol en onderscheidend bedrijf te zijn.

We vormen toch wel een relatief hecht team, wat nog eens versterkt wordt door onze jaarlijkse ‘achterban’-dag en natuurlijk ons jaarlijkse DiVetro weekend!

Aan welk(e) projecten werk je momenteel?

Rob: Momenteel werk ik als informatieanalist bij TBA in Delft/Dusseldorf. Zij hebben software ontwikkeld om de automatisch opererende containerterminals in de grote havens te runnen, compleet met emulaties en een simulatieomgeving om strategieën te testen.

Het is een zeer complexe omgeving waarin ik me erg thuis voel op het snijpunt tussen functionaliteit en techniek.

Daarnaast voeren we vanuit DiVetro het beheer uit op de specificaties voor de Burgerzaken Modules voor gemeenten – de opvolger van de welbekende GBA.

Dit is een hele andere klus die mijn eerste klus perfect aanvult. Het werken voor en met gemeenten spreekt mij vanuit mijn raadslidmaatschap natuurlijk erg aan.

“Stilstaan is achteruitgaan.”

Waar haal jij het meeste voldoening uit tijdens zulke projecten?

Rob: Ik vind een aantal dingen leuk. Ik vind het fijn om een team continu te ontwikkelen, te verbeteren en steeds beter te performen. Dat is voor mij één van de belangrijkste aspecten in Agile werken.

Stilstaan is achteruitgaan. Bij alles wat je doet, vraag ik me af hoe je dat anders zou kunnen doen. Ik haal vooral voldoening uit continu veranderen en leren.

Daarnaast vind ik het mooi om het probleem achter het probleem te zien en het zo te kunnen beschrijven, dat zaken op hun plek vallen.

Met een goed gestructureerd model heb je een duurzame beschrijving van een systeem in handen dat goed te doorgronden is, begrijpelijk is voor mensen die geen verstand hebben van techniek, en ook goed onderhoudbaar blijft.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Rob: Ambities… die gaan uit van de planbaarheid van een leven. Daar geloof ik niet in. Je moet vooral nu doen wat je nu leuk vindt en waar je nu voldoening uit haalt. Wie weet hoe het leven er over 5 of 10 jaar uitziet?

Je moet je nu vooral niet beperken en proberen om over een paar jaar iets bereikt te hebben dat nu wel leuk lijkt, maar over een paar jaar misschien niet meer.

Wil je nog een wijsheid of een inspirerende quote delen?

Rob: Dit vind ik een inspirerend Boeddhistisch gezegde: “Als je een lamp aansteekt voor een ander, zal deze ook je eigen pad verlichten.”

Deze quote spreekt mij zeer aan. Dat merk ik in mijn werk (value creation in agile teams), maar het is ook de reden waarom ik mij in de politiek begeef.

De maatschappij zoals wij die momenteel kennen begint vast te lopen in egocentrisch denken en handelen. Dat levert een onhoudbaar model op (zowel economisch als sociaal).

We moeten (opnieuw) leren om waarde te halen uit de kansen en de waarde die we voor anderen kunnen creëren!

Dat zijn mooie woorden om af te sluiten Rob. Ontzettend bedankt voor dit gesprek en veel succes, plezier en voldoening met al je opdrachten en bezigheden.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant? Alvast bedankt om het met uw netwerk te delen.

Heeft u interesse of vragen naar aanleiding van dit artikel? Wij beantwoorden uw vragen graag via het reactieformulier onderaan deze pagina, via info@divetro.nl of via +31 (0) 88 000 54 00.

Blijf op de hoogte

Wilt u onze artikelen voortaan automatisch in uw mailbox ontvangen? Klik op de knop hieronder en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.