Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

Wees de verandering die je in de wereld wilt zien!

DiVetro heeft sterke consultants aan boord. Consultants met ervaring en een eigen verhaal. In onze reeks “Consultants van DiVetro” spreken we vandaag met Bas Haan.

Bas is Projectmanager en Business Consultant bij DiVetro. Naast zijn werk is hij een familieman, jiujitsuka en voorganger binnen het Apostolisch Genootschap. Een boeiende combinatie!

“Wees de verandering die je in de wereld wilt zien!”

Bas, kun je jezelf kort voorstellen?

Bas: Ik ben Bas Haan, 45 jaar en getrouwd met Annemieke. We hebben samen 3 kinderen. Thomas is 13 jaar, Maaike is 10 jaar en Thijs is 5 jaar.

Wat is je achtergrond?

Bas: Mijn achtergrond begint natuurlijk bij mijn ouders. Daar is de basis gelegd voor wie en wat ik nu ben. Ik heb een liefdevolle opvoeding gehad. Mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd om mezelf te zijn en mezelf te ontwikkelen. Dat doen ze nog steeds trouwens.

Ik heb een studie bedrijfsinformatica gedaan aan de HEAO. Dat was een hele leuke opleiding waarin informatica, programmeren en informatieanalyse belangrijke onderdelen waren. Er was ook veel aandacht voor bedrijfseconomie, bedrijfsorganisatie, bedrijfsadministratie en commerciële economie én de link met de informatievakken.

En hoe ben je in het bedrijfsleven beland?

Bas: Na mijn studie (eind 1995) startte ik bij CMG, een IT dienstverlener. Bij CMG deed ik een masterclass op het gebied van software ontwikkelen op basis van Microsoft/Windows producten.

In mijn eerste jaren bij CMG heb ik als software-ontwikkelaar bij verschillende klanten gewerkt. Daarna werd ik analist en functioneel ontwerper. Vanaf 2000 deed ik steeds meer project management taken.

En je hebt ook iets met spraaktechnologie gedaan?

Bas: Inderdaad! In 2001 kreeg ik binnen CMG de vraag om samen met een collega een team op te richten dat zich moest specialiseren in spraaktechnologie. Nu kent iedereen Siri, maar destijds was het toch wel een uitdaging om ervoor te zorgen dat een computer natuurlijke spraak begreep.

Tot 2007 hebben we als team mooie projecten verkocht en uitgevoerd. We werkten vooral in contact center omgevingen. In die periode heb ik ook een aantal mooie fixed price/fixed date opdrachten mogen coördineren als projectmanager.

Dat klinkt interessant! Wat heb je daarna gedaan?

Bas: In 2007 werd ik benaderd door een klein consultancy bedrijf. Na 13 jaar CMG en LogicaCMG vond ik dat het een mooi moment was om de stap te wagen.

Uiteindelijk heb ik 7 jaar bij dat bedrijf gewerkt. Ik heb er hele mooie opdrachten mogen doen als projectmanager in (vooral) de telecom- en de energiemarkt.

Mijn opdrachten bevonden zich meestal aan de kant van de business, niet aan de kant van de IT. Zo heb ik onder meer verschillende reorganisaties begeleid en een compliancy opdracht uitgevoerd in verband met een bindende aanwijzing (in het kader van de mededingingswet) van de ACM (autoriteit consument en markt) binnen een energiebedrijf.

En hoe ben je bij DiVetro terecht gekomen?

Bas: In de zomer van 2014 ben ik via een oud-collega in gesprek gekomen met DiVetro. Het klikte eigenlijk meteen. Na 7 jaar bij mijn vorige werkgever was ik echt weer toe aan een nieuwe omgeving en een nieuwe uitdaging. In februari 2015 ben ik als business consultant en projectmanager bij DiVetro gestart.

Wat heeft je overtuigd om de overstap te maken?

Bas: Het totaalplaatje. De proposities spraken me meteen aan. Ik kon me goed vinden in de focus op de organisaties en de markten (met name de overheid en de zorgmarkt) waarin we werken.

Verder sprak de zelfstandigheid en de professionaliteit van de mensen me enorm aan. DiVetro is heel goed in staat om samen met partnerbedrijven zelfstandig proposities in de markt te zetten en in kleine teams opdrachten uit te voeren.

Je bent nu iets langer dan een jaar in dienst. Heeft DiVetro je verwachtingen ingelost?

Bas: Zeker. DiVetro is een heel leuk sociaal bedrijf. Enerzijds word je heel vrij gelaten maar anderzijds is er ook binding door middel van (informele) meetings en een jaarlijks weekendje weg met alle collega’s en hun partners.

Bij DiVetro word je gestimuleerd om zelf zaken op te pakken en niets te laten afhangen van anderen.

Zijn er ook zaken die je minder goed bevallen?

Bas: DiVetro stimuleert ondernemerschap. Daar ben ik blij om. Zo kun je als consultant een extra beloning verdienen die afhankelijk is van het tarief van je opdracht. Dat kan natuurlijk goed maar ook minder goed uitpakken. Zeker als de tarieven onder druk staan. Maar als je opdracht leuk is en goed voor je netwerk en je ontwikkeling, dan neem je een eventueel minder tarief ook voor lief.

En bevalt het werk je?

Bas: Jazeker. Ik werk nu binnen de overheidsmarkt. Dat is voor mij een nieuwe ervaring. Ik werk mee binnen een zeer uitdagend innovatieprogramma waarin ik veel leer en ook veel kan brengen vanuit mijn 20 jaar ervaring.

De ontwikkelingen in de technologie en de IT gaan ongelofelijk snel. Dit dwingt je ook om constant de verbinding te blijven zoeken tussen business en IT.

Sinds mijn start bij DiVetro heb ik als BI/Marketing business consultant en projectmanager op basis van detacheringsopdrachten gewerkt. Dat is bijzonder leerrijk, maar ik hoop in de toekomst ook nog eens met mijn collega’s bij DiVetro te kunnen samenwerken. Het lijkt me boeiend om op die manier een project te doen.

Kun je iets meer vertellen over je huidige project?

Bas: Ik werk nu op een project bij Wigo4IT. Dat is een IT-coöperatie van de sociale diensten van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht op het gebied van informatievoorziening. Wigo4IT ontwerpt, ontwikkelt, beheert en onderhoudt ICT-applicaties.

Ik begeleid bij Wigo4IT een agile project binnen een groot innovatieprogramma om mensen via geautomatiseerde IT-processen/self-service aan het werk te krijgen. Het is een mooi, innovatief project waarin Agile Scrum, architectuur, nieuwe technologieën en nieuwe processen samenkomen.

Klinkt interessant! En is er nog tijd over voor je vrije tijd?

Bas: Ja hoor (lacht). Mijn gezinsleven is heel belangrijk voor mij. Verder ben ik voorganger van de gemeenschap Zaandijk binnen het Apostolisch Genootschap.

Dat is interessant, Bas! De combinatie consultant-voorganger kom je niet elke dag tegen. Vanwaar die keuze?

Bas: Ik ben ervoor gevraagd en als iets je hart heeft, dan is het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Het Apostolisch Genootschap is een religieus-humanistische organisatie. We bieden ontmoetingsplaatsen voor mensen die hun leven meer zin en inhoud willen geven.

Daarbij proberen we elkaar te inspireren om ‘eigen antwoorden’ op levensvragen te vinden. In de verwondering over het leven ervaren wij onze religiositeit en is er de behoefte om ons in te zetten voor een menswaardige wereld.

Ik ben al van jongs af aan bij deze beweging betrokken. Die “Jas” past mij en ik heb hem dus ook nooit meer uit gedaan.

Doe je ook nog andere zaken in je vrije tijd?

Bas: Mijn werk is voor mij heel belangrijk, maar het leven is natuurlijk veel meer dan werk alleen. Ik doe graag leuke dingen met mijn vrouw en kinderen en met mijn vrienden. Verder is het ook belangrijk om tijd voor jezelf te nemen.

Ik mag zelf graag sporten. Zo doe ik een keer in de week aan Jiu Jitsu en voetbal ik nog regelmatig. Ik hou van muziek, een glas bier en een goed glas wijn.

Ik heb een mooie vriendengroep, waarvan ik sommigen al ken vanaf de lagere school. We hebben minimaal één keer per jaar een ‘survival’-weekend waarin we sport en ontspanning combineren.

Dit zijn heel belangrijke zaken voor mij. Inspanning en ontspanning lijken tegenpolen maar kunnen niet zonder elkaar. De ontspanning die ik zoek is dus uiteindelijk ook weer terug te voeren naar mijn werk.

Waar haal jij je voldoening uit, Bas?

Bas: ik werk graag aan en met mensen. Ik vind het belangrijk om mensen te verbinden en samen te werken naar een doel. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat ik leer. Ik word heel blij wanneer ik inhoudelijke zaken kan bijleren.

En wat zijn je verdere ambities?

Bas: Gelukkig zijn, blijven en worden. Dus werken aan een betere wereld. Ik zou graag in de toekomst, via mijn werk, nog meer willen bijdragen aan een betere wereld. Ik moet alleen nog bedenken hoe ik dat voor mekaar moet krijgen (lacht).

Sounds like a plan! Is er nog iets dat je met ons wilt delen?

Bas: “Wees de verandering die je in de wereld wil zien”. Dat is een uitspraak van Gandhi die ik met me mee wil dragen. Wil je vriendelijkheid zien in de wereld? Wees dan vriendelijk. Wil je dat er respect is in de wereld? Wees dan respectvol.

Dat zijn mooie woorden om af te sluiten Bas. Ontzettend bedankt voor dit gesprek en veel succes, plezier en voldoening met al je opdrachten en bezigheden.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant? Alvast bedankt om het met uw netwerk te delen.

Heeft u interesse of vragen naar aanleiding van dit artikel? Wij beantwoorden uw vragen graag via het reactieformulier onderaan deze pagina, via info@divetro.nl of via +31 (0) 88 000 54 00.

Blijf op de hoogte

Wilt u onze artikelen voortaan automatisch in uw mailbox ontvangen? Klik op de knop hieronder en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.