Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

Je weet niet wat een ander niet weet

DiVetro heeft sterke consultants aan boord. Consultants met ervaring en een eigen verhaal. In dit interview maak je kennis met Evelien Fick, die als strategisch adviseur, programmamanager, business consultant en informatiemanager aan de slag is geweest bij onze opdrachtgevers. Ook faciliteert zij veel workshops.

“Vanuit mijn passie voor het kijken naar de toekomst begeleid ik onze expertisegroep voor Visie en Strategie.”

Evelien, kan je jezelf kort voorstellen?

Evelien: Ik ben Evelien Fick en woon samen met Pascal in Delft. Ik help opdrachtgevers met het opstellen van een visie op de toekomst en het bepalen van de strategie om daar te komen. En help ik ze vervolgens die strategie te realiseren bij innovatieve trajecten.

Hoe ben je bij DiVetro terecht gekomen?

Evelien: Het is alweer 5 jaar geleden dat ik bij DiVetro begon. Daarvoor had ik in een aantal projecten samengewerkt met mensen van DiVetro. Dat was erg goed bevallen. Toen we het project afsloten, zei Niek Rooks tegen mij: “Als je ooit nog weggaat hier, denk dan ook aan ons”. Dat heb ik onthouden. Toen ik toe was aan een nieuwe uitdaging, zijn we in gesprek gegaan. Mijn motivatie is om vanuit inhoudelijke kennis een bijdrage te leveren aan een mooiere wereld. Bij DiVetro vind ik collega’s die vanuit diezelfde passie werken.

DiVetro heeft een enorme bak kennis in huis. Collega’s hebben een nieuwsgierige grondhouding. We willen weten hoe het zit en staan open voor nieuwe dingen. Dat maakt dat we niet vooringenomen aan een klus beginnen, maar echt willen weten en begrijpen wat de situatie is bij de klant. Dat helpt enorm om tot de kern van de uitdaging te komen.

Behalve dat we werken vanuit kennis en nieuwsgierigheid, zijn we ook pragmatisch. Eén van de collega’s bij een opdrachtgever zei laatst nog tegen mij: “Dit is het zoveelste advies dat we hebben gekregen. Maar dit is de eerste keer dat we een advies hebben liggen, waarmee we direct aan de slag kunnen gaan en dat aanzet tot actie”. Voor mij typeert dit DiVetro.

“Je weet niet wat je niet weet en je weet niet wat een ander niet weet.”

Je geeft veel workshops. Hoe pak je dat aan?

Evelien: Ik begin workshops vaak met de uitspraak: Je weet niet wat je niet weet en je weet niet wat een ander niet weet. Als je met dit uitgangspunt het gesprek aangaat, ontstaan er mooie dingen. Het gaat voor mij over verwonderen. Niet meteen oordelen over dingen die op een andere manier gaan dan jij zelf zou doen, maar nieuwsgierig zijn naar het wat en waarom. Omdat dat begrip je helpt naar de echte oplossing. Het gaat voor mij over open staan voor ideeën van anderen. Niet meteen denken dat iets niet kan, maar op zoek gaan naar hoe je het wel mogelijk kunt maken. Ik help mensen op deze manier uitdagingen te lijf te gaan.

Heb je een voorbeeld?

Evelien: Ik heb de afgelopen jaren meerdere malen het gesprek gefaciliteerd bij wat ik slepende meldingen noem. Dat zijn meldingen die gebruikers steeds weer opnieuw indienen en die de beheerder telkens weer afwijst. De beheerder wordt chagrijnig over die terugkerende meldingen, terwijl er niks aan de hand lijkt en het vooral om gebruikersfouten gaat. Gebruikers worden moedeloos, omdat het niet gaat zoals verwacht en het issue zonder oplossing blijft.

In deze gevallen faciliteer ik een ‘afpelsessie’. Tijdens zo’n sessie zet je alle disciplines samen in een zaaltje en via een werkmethode pel je het probleem af. Het is kicken om te zien hoe dit iedere keer weer leidt tot een werkende oplossing voor het probleem. Dit soort sessies kweekt een onderling begrip, waardoor de samenwerking daarna ook verbetert.

Wat motiveert je als professional?

Evelien: Bij kunnen dragen aan groei. Ik vind het superleuk om te zien hoe medewerkers in mijn team groeien door ze op de goede manier te begeleiden. En hoe een organisatie groeit door de juiste vragen te stellen.

Mijn ervaring is dat bij opdrachtgevers alle kennis al aanwezig is om op een goede manier de toekomst in te kleuren. De kennis is alleen vaak zo intens: mensen weten zoveel, kennen alle details, waardoor het lastig is om de rode draad te zien en te pakken. Daar help ik dan bij.

Je moet los kunnen komen van de uitdagingen van vandaag om te kijken naar de kansen in de toekomst. Ik vind het erg leuk om groepen in die zoektocht te begeleiden en de rode draad voor ze vast te pakken en zichtbaar te maken.

“Zelf probeer ik zo’n roltrap te zijn.”

Ik maak zelf graag de vergelijking met een roltrap: die is niet ontworpen om op stil te staan, maar om je te ondersteunen om sneller te lopen. Zelf probeer ik bij organisaties zo’n roltrap te zijn. Ik zet mensen eerst in beweging en geef ze daarna dat extra zetje, waardoor ze meer bereiken dan ze zelf in eerste instantie hadden gedacht.

Hoe kijk je naar de toekomst?

Evelien: Ik hoop nog heel lang heel nieuwsgierig te zijn, verrast te worden en mij te mogen verwonderen over de wereld om mij heen.

Dat wens ik je ook van harte toe, Evelien. Dank voor dit leuke interview, waarbij we een mooi doorkijkje hebben gekregen in je werk als consultant voor DiVetro.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.