Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

Koffieapparaatpraat – over het missen van collega’s en informatie

Het begint met bewustwording

We kennen het allemaal, de verhalen die je hoort bij het koffieapparaat. Zowel de privégesprekken tussen collega’s als ook zakelijke (telefoon)gesprekken die gevoerd worden bij het tappen van een kopje koffie.

Het was altijd al een rijke bron van informatielekken, je komt werkelijk waar de belangen van de gehele organisatie te weten als je daar een dag zou doorbrengen. Nu werk ik alweer een paar weken thuis en ik moet zeggen, ik mis de koffieapparaatpraat van mijn collega’s wel. Maar ik heb er thuis wat moois voor teruggekregen.

Ik woon heerlijk in de binnenstad. Alles in de buurt, winkels, theater, restaurantjes. Een klein probleem is af en toe het parkeren, dat lukt niet altijd voor de deur. Maar voor de deur parkeren wel regelmatig mensen even kort hun auto, voordat zij gaan winkelen of een zakelijke afspraak hebben. Zo ook deze ochtend.

Ook met thuiswerken geniet ik van mijn kop koffie met versgemalen bonen. De keuken is aan de straatkant en auto’s staan op 1,5 meter van mijn goed geïsoleerde keukenraam. Mijn dochter zit aan de keukentafel met een koptelefoon op naar de instructies van de juf te luisteren. Ik hoor het overgaan van een telefoon, niet de mijne, die van mijn dochter misschien? Dan begint er een gesprek, duidelijk hoorbaar en letterlijk te verstaan, alsof het aan de keukentafel plaatsvindt. Met mijn kop koffie in de hand luister ik naar het gesprek. Een zakelijk gesprek over de in- en verkoop. Het is niet mijn vakgebied, dus ik kan er geen chocolade van maken.

De hond moet ook nog even naar buiten, dus ik de jas aan, kraag omhoog en de koptelefoon op. Eenmaal buitengekomen is wel duidelijk wie het gesprek voert. Er staat een auto geparkeerd voor het huis van de buren, het gesprek wordt gevoerd vanuit die auto op de carkit. Zelfs 15 m verderop versta ik het gesprek nog letterlijk. Het doet mij denken aan de koffieapparaatpraat.

Mensen zijn zich echt niet bewust wat voor een klankkast een auto is behalve wanneer iemand zijn muziek weer eens te hard aan heeft staan en voorbijrijdt. Een gesprek op de carkit is letterlijk te volgen. Doorgaans wordt de speaker ook niet zachter gezet als men stil gaat staan. Ik heb al heel wat interessante onderwerpen voorbij horen komen uit geparkeerde auto’s, mijn koffieapparaat thuis heeft bijna dezelfde functie als die op het werk, alleen mis ik nog steeds mijn collega’s.

Over de auteur:

Edwin van Kooten Niekerk is consultant bij DiVetro op het gebied van Informatiebeveiliging en Privacy. Hij helpt organisaties bij het behalen van hun Informatiebeveiligingsdoelstellingen. In veel organisaties ziet hij echter dat ook bij het management het bewustzijn ontbreekt over het belang van Informatiebeveiliging. Via deze artikelen probeert Edwin mensen in beweging te krijgen en bewust te laten worden van de risico’s en impact als organisaties hun Informatiebeveiliging iet op orde hebben. De voorbeelden komen uit de dagelijkse praktijk en vaak uit het persoonlijk leven.

Wilt u bij uw Digitale Vooruitgang ook Digitaal veilig zijn, neem dan contact op met Edwin.

Edwin van Kooten Niekerk
Informatiebeveiligings- en privacy consultant
Tel: 06-22545857
Mail: edwin.van.kooten.niekerk@divetro.nl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/edwinvankn/

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.