Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

Agile and Business Analysis – Lynda Girvan en Debra Paul

Mark Nannes

Business analisten zijn zoekende. Zij zoeken antwoorden op de vraag hoe zij hun werk het beste kunnen uitvoeren in een snel veranderde omgeving die steeds meer agile wordt. Zelf organiserende teams, geen uitvoerige documentatie, korte iteraties, geen vast van tevoren opgesteld plan, snel opleveren en de realisatie al starten terwijl nog niet alle specificaties helder zijn… Hoe kan je als business analist in een agile omgeving acteren? Biedt deze omgeving kansen of alleen bedreigingen?

Lynda Girvan, succesvol keynote speaker op het Dreamevent 2016 en docent van de training ‘Agile Business Analyse’, bracht dit voorjaar het boek ‘Agile and Business Analysis’ uit met als ondertitel ‘Practical Guidance for IT-professionals’. Deze ondertitel doet vermoeden dat het boek antwoorden biedt op de vragen hierboven. Vorig jaar nog volgde ik een BCS training Agile Business Analysis van Lynda Girvan. Ik keek dan ook uit naar haar aangekondigde boek.

Intussen heb ik het boek gelezen met één vraag in het achterhoofd: Is ‘Agile and Business Analysis’ van Lynda Girvan en Debra Paul effectief een praktische gids voor de zoekende IT Business Analist?

Het boek (in vogelvlucht)

Het boek begint met een uitleg over agile ontwikkeling en het behandelt een aantal agile best practices. Hierbij wordt niet alleen Scrum bekeken, maar ook andere agile methodes en frameworks zoals Kanban, XP en Safe. Het boek geeft aan wat een “Agile Mindset” is en hoe je die kan toepassen op business analyse. Uiteraard is het Just enough – Just in time principe zeer belangrijk.

Het boek reikt aan de hand van de Functional Model Map (Cockburn, 2000) verschillende methodes, frameworks en technieken aan die in een agile omgeving kunnen worden gebruikt in de verschillende abstractieniveau’s van een project. Van het modeleren van de business context op hoog niveau tot het verkrijgen van de systeemrequirements op systeemniveau.

Het boek geeft aan hoe je deze requirements op een agile manier beheert en hoe je een backlog met stories kan beheren en prioriteren. Het boek benadrukt het belang van stakeholder management en geeft aan hoe en door wie dit het beste kan worden gemanaged. Voor de realisatie beschrijft het boek hoe de stories in iteraties kunnen worden gepland, gerealiseerd en gemanaged.

Technieken

Voor het modeleren van de business context, de ‘big picture’ waar wij al in eerdere artikelen naar verwezen, noemen Girvan & Paul een verzameling bestaande traditionele technieken maar ook recentere technieken zoals Use Case 2.0 en Business Epics.

Voor requirements engineering geldt hetzelfde: het boek behandelt verschillende frameworks en technieken. Het legt hierbij de nadruk op het belang van een Minimal Viable Product (MVP). Ook technieken zoals User stories, Story Mapping en het gebruik van een backlog komen uiteraard aan bod.

Stakeholders en rollen

Zoals in iedere methode is ook in agile stakeholder management van groot belang. In agile werken is effectieve samenwerking met de stakeholders essentieel.  Lynda Girvan en Debra Paul noemen als techniek onder meer het gebruik van Persona’s.  Deze geven een beeld van de verschillende eindgebruikers en wat de mogelijke wensen en rollen van deze gebruikers zijn.

Naast stakeholders komen ook de overige agile rollen in het boek aan bod. Verder staan Girvan & Paul stil bij de voorwaarden waar men aan moet voldoen om in een agile omgeving te kunnen werken. Uiteraard ontbreekt de T-shaped professional hier niet. Dit is een generalist met horizontale (business, persoonlijk, technisch) en verticale skills (specialistische skills als Business Analist).

Een T-shaped profiel is volgens Girvan & Paul met name belangrijk voor analisten die in een zelf organiserend agile team werken.

Managen van requirements tot realisatie

In een agile project is prioriteren essentieel. Hiervoor dient de backlog met de requirements goed gemanaged te worden. Dit zorgt ervoor dat de juiste zaken op het juiste moment worden opgeleverd.

Lynda Girvan en Debra Paul beschrijven voor het prioriteren onder andere het toepassen van WSJF en het nog altijd gebruikte MoSCoW principe.  Voor het inschatten van de hoeveelheid werk komt o.a. planning poker aan bod.

Het boek behandelt verder hoe je door middel van stories requirements in een iteratie kan plannen en hoe je de requirements over de verschillende iteraties heen het beste kan beheren.

Is Agile and Business Analysis van Girvan & Paul een goede praktische gids voor IT professionals?

Tot zover de inhoud van het boek. Ik zocht natuurlijk ook een antwoord op mijn vraag: Is ‘Agile and Business Analysis’ van Lynda Girvan en Debra Paul effectief een praktische gids voor de zoekende IT Business Analist? Doet het boek wat de ondertitel belooft en is mijn verwachting uitgekomen? Ik kom tot de volgende conclusies:

  • Girvan & Paul geven in hun boek een aardige samenvatting van agile en de impact op het werk van Business Analisten. De auteurs staan stil bij nieuwe technieken maar ze bespreken ook hoe je bestaande technieken kunt toepassen voor requirements elicitation en requirementsmanagement.
  • De auteurs noemen zeer veel technieken zonder veel beperking. Dit geeft een aardig overzicht. Helaas wordt niet overal even diep op ingegaan en gaf de BCS training Agile Business Analysis van Lynda Girvan meer informatie. Gelukkig bood het boek wel veel verwijzingen naar meer informatie op websites en in boekvorm.
  • Het boek beschrijft aardig waar en wanneer je de diverse methodes het beste kan gebruiken.
  • Functional model map is relatief onbekend en geeft het boek een interessante rode draad.
  • Girvan & Paul sluiten aan op de in de markt (BCS) bekende modeleringstechnieken, wat het boek qua scope “behapbaar” maakt.
  • En last but not least: Voor mensen die al met Scrum of andere agile methodes werken is veel informatie al bekend en geeft het boek helaas geen vernieuwende inzichten.

Conclusie

Het boek ‘Agile and Business Analysis’ van Lynda Girvan en Debra Paul biedt een prima verzameling van bestaande methode en technieken en de toepasbaarheid ervan in een agile omgeving. Voor mensen met agile ervaring zal het boek vermoedelijk slechts een beperkte meerwaarde hebben.

Qua conclusie bevestigen Girvan & Paul wel mooi het gedachtengoed van DiVetro: het toepassen van de just-enough en just-in-time principes is de essentie van agile analyse.

Vragen of meer informatie?

Heeft u vragen over het boek ‘Agile and Business Analysis’ van Lynda Girvan en Debra Paul, over just-enough en just-in-time of agile werken in het algemeen? Aarzel niet en neem contact met ons op via het reactieformulier hieronder of via info@divetro.nl of +31 (0) 88 000 54 00.

Mark Nannes is een ervaren analist die werkzaam is geweest binnen organisaties als de Rechtspraak, Rabobank, ING, en AEGON. Hij heeft ervaring in het agile werken, de transformatie van een traditioneel werkende organisatie naar een agile organisatie en het verkrijgen, verwerken en realiseren van eisen en requirements in een agile omgeving.

Mark is sinds 2011 gecertificeerd ISEB/BCS business analist na het volgen van diverse trainingen op het gebied van business analyse en mag zich na het volgen van de training van Lynda en het examen gecertificeerd Agile Business Analist noemen. Mark heeft Scrum master trainingen gegeven.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.