Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

Nieuws in tijden van Corona

Nieuws in tijden van Corona

DiVetro doet vaak en graag aan kennisdeling. Daarom houden we geregeld interne kennissessies en zijn we als spreker en deelnemer ook geregeld aanwezig bij externe seminars en competence meetings. De afsluiting van onze maandelijkse meeting vormt altijd de ‘DiVetro Talk’, waarin een collega in maximaal 18 minuten (maar meestal net iets meer…) vertelt wat hem of haar bezighoudt. Dat kan een zakelijk onderwerp zijn, maar meestal is het dat niet.

Govert Gribling verkondigde begin februari zijn inzichten over nieuws: de zin en de onzin daarvan. Hij zette ons aan het denken over iets wat zo gewoon is. Gezien de actualiteit van deze DiVetro Talk delen we deze graag, samen met een aanvullend interview met Govert over ‘nieuws volgen in tijden van Corona’.

Interview met Govert Gribling

Govert, je hebt een DiVetro Talk gegeven over nieuws en het misleidende karakter daarvan. Je schetst dat het nieuws gericht is op sensatie, negatief is en een vertekend beeld van de wereld geeft. De DiVetro Talk gaf je voor het moment waarop de Coronacrisis zich in Europa breed verspreidde. Hoe kijk je nu tegen ‘nieuws’ aan? Is je beeld hierover veranderd?

Govert: Nee, in tegendeel. Het feit dat al het andere ‘niet-corona-nieuws’ opeens niet meer lijkt te bestaan is in mijn ogen dé bevestiging dat wat onder de door mij gehanteerde definitie van ‘nieuws’ valt -namelijk uitzonderlijke, negatieve, sensationele, recente gebeurtenissen- niets wezenlijks bijdraagt aan je begrip van de wereld, noch je helpt om betere besluiten te nemen. Dat soort nieuws is puur tijdverspilling!

De corona-tijd is natuurlijk anders dan alles wat we eerder hebben meegemaakt voor wat betreft de impact en de schaal. Tegelijkertijd is het nieuws hierover voor mij een bevestiging dat wanneer er in het nieuws meer aandacht zou zijn voor wat iedere dag gebeurt, voor ontwikkelingen en trends dus, zo’n pandemie geen verrassing zou zijn geweest. Zoals in de documentaire serie ‘Pandemic’ op Netflix -een echte aanrader trouwens- zo’n pandemie was niet ‘if’, maar ‘when’. Maar preventie, dus wat er níet gebeurt, dat is nooit nieuws, daar zijn nauwelijks politieke punten mee te scoren en krijgt in onze nieuws-maatschappij dus veel te weinig aandacht.

Je geeft in je verhaal aan dat het best moeilijk is om nieuws te ontwijken. Hier moet je echt moeite voor doen, zoals niet naar krantenkoppen kijken als je de winkel inloopt. Hoe doe je dat nu: lukt het om nieuws te ontwijken?

Govert: Het uitzonderlijke aan deze tijd is dat een deel van wat op wereldschaal in het nieuws is nu wél relevant is geworden voor je persoonlijke leven, je eigen omgeving, de beslissingen die je dagelijks neemt. Tijdig op de hoogte zijn van de genomen maatregelen is natuurlijk relevant, al hoor je dat ook direct uit je eigen sociale omgeving.

Er is nu zou je kunnen zeggen een ‘ontwikkeling’ in het nieuws, het gaat niet slechts over een ‘gebeurtenis’. Maar het ene bericht over corona is het andere niet. Alleen kom je daar pas achter als je het al gezien hebt. Dus in deze dagen zie ook ik allerlei berichten voorbijkomen en ook in dagelijkse gesprekken, online overleggen met collega’s of opdrachtgevers, gaat het natuurlijk veel over deze bijzondere tijd en soms zelfs over ernstige of zelfs tragische ervaringen met dit virus. Dus nieuws ontwijken, nee, dat lukt me nu niet maar als ik flauwekul aan zie komen, bijvoorbeeld van economen die percentages gaan roepen over de voorspelde economische impact, die negeer of zo mogelijk ontwijk ik.

Hoe zorg je dat je op de hoogte bent van de gebeurtenissen in de wereld in tijden van Corona?

Govert: Ik zoek wel gericht naar achtergrondinformatie met als belangrijkste bron de ‘Corona Virus Readings’ van The Syllabus (https://the-syllabus.com en https://the-politics-of-covid-19.com). En zoals ook in de DiVetro Talk naar voren komt, mijn belangrijkste bron voor mijn blik op de ontwikkelingen in de wereld is www.decorrespondent.nl, het online journalistieke platform ‘voorbij de waan van de dag’. Zie bijvoorbeeld dit artikel over denkfouten in tijden van corona.

Welke tip heb je voor iedereen in de Corona crisis tijden?

Govert: Straks, als we in het ‘nieuwe normaal’ gaan komen, denk dan vooral eens terug aan wat je in deze crisistijd heel erg hebt gemist. Doe dát, als het wel weer kan, vervolgens méér en met extra aandacht. En andersom: wat mis je helemaal níet? Daar hoef je dus geen tijd meer aan te besteden! Nu in deze tijden heb je waarschijnlijk tijd over, reistijd die je niet meer maakt bijvoorbeeld. Schrijf weer eens een ouderwetse brief, maak muziek, ga tekenen, bel je oma of opa dagelijks. En natuurlijk: investeer 19 minuten in het bekijken van deze DiVetro Talk! Dat levert je een waardevol cadeau op!’

Bekijk de DiVetro Talk hier.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.