Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

SAFe 4.0: Agile opschalen binnen uw organisatie

Van 13 tot en met 16 december 2016 verzorgde onze business partner Ivar Jacobson International een training “Implementing SAFe 4.0” in Amsterdam. Paul Kunneman en Rob den Hollander, twee ervaren medewerkers van DiVetro, hebben aan deze training deelgenomen.

Wat is SAFe 4.0?

SAFe, kort voor ‘Scaled Agile Framework’, is een methode om Agile practices die op teamniveau ingezet worden en tot wendbare en succesvolle teams leiden op te schalen naar een team-of-teams situatie waarbij meerdere (Agile) teams met elkaar moeten samenwerken aan één systeem of samenstelling van systemen.

De vierdaagse SAFe 4.0 training van Ivar Jacobson International in Amsterdam had tot doel om deelnemers als SAFe Program Consultant te certificeren. Na de SAFe 4.0 certificering kunnen de deelnemers een SAFe transformatie binnen een organisatie leiden.

SAFe: Agile naar een hoger niveau

Tijdens de training deelden twee zeer ervaren trainers hun ervaringen met 25 deelnemers uit verschillende Europese landen. Elke deelnemer liep tegen dezelfde vraag aan: “Hoe schaal ik Agile in mijn (klant) organisatie?”

De training bestond uit een gevarieerd programma van informatiesessies en oefeningen en er was veel ruimte voor discussie en het delen van ervaringen. De “Program Increment planningsessie”, een 2,5 uur durende simulatie, was een ware eye-opener omdat we praktisch konden ervaren hoe teams verantwoordelijkheid nemen, hoe ze onderlinge afhankelijkheden oplossen en hoe – zelfs in de simulatie – een ‘yes we can’ gevoel ontstaat.

Program Increment planning: cadans en synchronisatie staan centraal

SAFe stuurt net zoals bijvoorbeeld SCRUM op cadans. En omdat er bij grote Agile projecten ook een afhankelijkheid tussen teams geldt, staat naast cadans ook synchronisatie centraal. In SAFe is de Program Increment (PI) planning het moment waarop een Agile Release Train (een team-of-teams) gezamenlijk aan een planning voor het volgende program increment werkt. Deze periodes duren meestal 8 tot 10 weken.

Een SAFe PI-planning is te vergelijken met een geschaalde versie van een sprint planning van een SCRUM team. Door de Program Increment simulatie mee te maken begrepen de deelnemers van de training meteen waar SAFe om draait en hoe de kracht van Agile ingezet kan worden om met een team-of-teams gezamenlijk tot een realistische (!) en gedragen planning te komen.

Paul Kunneman en Rob den Hollander, onze twee collega’s die namens DiVetro deelnamen aan de cursus, waren laaiend enthousiast. Beiden hebben hun examen inmiddels succesvol afgelegd. Ze zijn gecertificeerd als SAFe Program Consultant en helpen u graag verder met het opschalen van Agile binnen uw organisatie.

Heeft u vragen over Agile binnen uw organisatie?

Heeft u vragen over Agile of over het opschalen van Agile binnen uw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op. Paul, Rob en onze andere analisten hebben jarenlange ervaring met Agile en het toepassen van Agile binnen diverse organisaties. Wij helpen u graag om Agile binnen uw organisatie naar een volgend niveau te tillen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.