Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

Stijgt de behoefte aan flexibele documentatie ook in uw organisatie?

Bij DiVetro geloven we in permanente (zelf)evaluatie en verbetering. Enkel zo kunnen we onze dienstverlening blijven verbeteren en afstemmen op de realiteit en behoeften van onze opdrachtgevers.

Om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de markt spreken wij geregeld met onze klanten, vakgenoten en uiteraard ook binnen diverse kennisgroepen. Op basis van deze gesprekken konden we de afgelopen maanden twee belangrijke conclusies trekken.

De behoefte aan documentatie stijgt weer

Het is ons opgevallen dat er weer een verschuiving plaatsvindt van “Documentatie is waste” naar: “Documentatie is zo slecht nog niet”. We krijgen weer meer vragen over agile documentatie vormen en en hoe bijvoorbeeld use cases op een flexibele manier in een agile setting gebruikt kunnen worden. Een goede invulling van use cases in een agile setting is Use case 2.0.  Use case 2.0 biedt een mooie, schaalbare oplossing. Zie bijvoorbeeld ook de blog post van Nicole de Swart over UC2.0 en de reacties van onze vakgenoten bij dit artikel.

Er zijn diverse oorzaken die de behoefte aan documentatie doen stijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Complexe domeinen;
  • Hoge wettelijke en/of veiligheidseisen waaraan de oplossing moet voldoen;
  • Een groeiend aantal stories;
  • Een lange levensduur van de oplossing;
  • Veel verloop in teamsamenstelling.

Al deze oorzaken dragen bij aan de vraag naar een agile vorm van documentatie die aansluit bij de huidige ideeën als “just-enough” en “just-in-time”, iets waar we eerder over publiceerden in ons e-book over Agile requirements. Klik op de knop hieronder om ons e-book te downloaden.

Organisaties en specialisten trainen weer

We merken dat de toenemende vraag naar flexibele vormen van documentatie ook de vraag naar trainingen over dit onderwerp vergroot. Zo heeft DiVetro de afgelopen maanden weer verschillende trainingen “Use cases – Agility included” verzorgd.

Deze training geeft een goed beeld van hoe use cases in een agile setting gebruikt kunnen worden. We gaan tijdens deze training ook dieper in op de behoefte aan documentatie in het algemeen en de behoefte voor meer details in het bijzonder.

Naast trainingen lijkt ook de vraag naar certificering en standaardisatie weer te stijgen. Niet zo lang geleden waren we met zijn allen nog van mening dat teams zelf mochten bepalen hoe zij wilden werken. Deze overtuiging staat nu onder druk omdat er steeds meer organisaties zijn die agile willen werken.

Als meerdere mensen en teams gaan samenwerken dan helpt het uiteraard als iedereen dezelfde taal spreekt. Ook hier kan Use Case 2.0 een mooie uitkomst bieden om precies op het juiste moment de juiste (hoeveelheid) documentatie vast te leggen. Niet te veel, niet te weinig en altijd precies wat we nodig hebben om optimaal te kunnen (blijven) samenwerken.

Interesse in een verfrissend gesprek of een training rond Use Cases?

Heeft u vragen over agile werken of documentatie in uw organisatie? Wilt u zelf de toegevoegde waarde van use cases in een agile omgeving ontdekken of wilt u gewoon eens van gedachte wisselen? Download hier ons e-book en neem vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met u mee: info@divetro.nl of +31 (0) 88 000 54 00.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.