Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

3 vragen om na uw volgende project te beantwoorden

Geen succes zonder bezieling: 3 cruciale vragen na een succesvol project

(deel 3 van 3)

Govert Gribling en Bart Roijers

In ons eerste artikel in de reeks “Geen succes zonder bezieling” las u waarom bezieling in een project, een goede klik tussen projectmanager en opdrachtgever en het kennen van de vraag achter de vraag belangrijk zijn voor een stevig projectfundament.

In ons tweede artikel in deze reeks las u hoe u als projectmanager het projectfundament tijdens uw project verstevigt.

In dit derde en laatste artikel leest u hoe u na uw project betrokken blijft en hoe u toegevoegde waarde kunt blijven leveren voor uw opdrachtgever. Als u de volgende 3 vragen beantwoordt dan bent u alvast goed op weg.

1. Blijft u betrokken bij het traject?

De oorspronkelijke opdracht – neem als voorbeeld de bouw van een nieuwe IT-infrastructuur – is voltooid, maar daarmee is de vraag achter de vraag van de opdrachtgever nog niet noodzakelijk beantwoord. Het gewenste resultaat is nog niet noodzakelijk behaald.

Als verandermanager heeft u de inrichting van de nieuwe organisatie mee vormgegeven en gestuurd, maar dit wil nog niet zeggen dat de afdeling meteen een professioneel dienstverleningsniveau bereikt heeft. Sterker nog, vanwege de nieuwe infrastructuur en de nieuwe technieken kan het dienstverleningsniveau zelfs tijdelijk afnemen.

Wilt u dat uw project echt de vooropgestelde toegevoegde waarde levert? Dat het gewenste resultaat daadwerkelijk bereikt wordt? Tracht dan ook na het project betrokken te blijven. Als rechterhand van uw opdrachtgever kunt u een aantal zaken doen om uw project écht succesvol te maken:

  • U kunt de lijnmanager in maandelijkse sessies met zijn baas (uw opdrachtgever) coachen op het nakomen van afspraken en planningen;
  • U kunt als auditor halfjaarlijks een audit uitvoeren op het functioneren van de afdeling;
  • U kunt uw opdrachtgever als consultant blijven adviseren.

Deze manier van werken is aantrekkelijk voor u en uw opdrachtgever. U houdt contact met uw opdrachtgever die steeds meer tevreden wordt en uw opdrachtgever is met een kleine investering verzekerd van uw deskundigheid en betrokkenheid. Hierdoor neemt de kans op een succesvol project verder toe.

Blijvende bezieling en een persoonlijke relatie met uw opdrachtgever zijn in onze ogen cruciaal voor het succes van een project en de duurzaamheid van uw relatie. U kunt als opdrachtnemer toegevoegde waarde blijven leveren door na het proces geïnteresseerd en betrokken te blijven, contact te houden en vaak ongevraagde (en af en toe ook onbetaalde!) adviezen te geven.

2. Blijft u betrokken bij de branche?

Als u met verschillende opdrachtgevers in de branche werkt en persoonlijke relaties met hen onderhoudt dan weet u wat er binnen vergelijkbare organisaties speelt. Daar plukken al uw opdrachtgevers de vruchten van.

U breidt uw branchekennis en -ervaring immers in elk project uit en u kunt uw best practices ook bij andere opdrachtgevers in dezelfde branche benutten. Hoe vaker u in de branche werkt en hoe meer mensen u in de branche spreekt, hoe sterker uw netwerk, kennis en toegevoegde waarde.

Investeer daarom bewust in het verdiepen en verbreden van uw branchekennis en aarzel niet om uw kennis en ervaringen te delen. Sluit u, indien mogelijk (en indien u een duidelijke toegevoegde waarde kunt bieden), aan bij overlegstructuren en –organen binnen en boven organisaties en geef mee richting aan de ontwikkelingen binnen de branche.

3. Gaat u door als u klaar bent?

Wilt u toegevoegde waarde blijven leveren? Dan bent u nooit klaar. Zo is Bart Roijers, senior lijn-, project- en programmamanager bij DiVetro en mede-auteur van dit artikel, 9 (!) jaar na oplevering van een fusietraject tussen twee ICT-afdelingen bij GGD Brabant-Zuidoost nog altijd als consultant bij de voortschrijdende veranderingen betrokken.

En Bart is niet alleen. Wij zijn bij DiVetro van mening dat projecten nooit ‘af’ zijn. Er zijn altijd voortschrijdende inzichten en manieren om processen, organisaties en resultaten te verbeteren. Dit doen we graag op vraag van en in nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers. En we doen het met passie en plezier. Zo leidt bezieling tot een jarenlange relatie!

We delen onze ervaringen graag met u. Zoekt u een bevlogen consultant, project- of programmamanager voor uw projecten? Iemand die de vraag achter de vraag kent en die u voor, tijdens en na uw project bijstaat? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@divetro.nl of via +31 (0) 88 000 54 00. Wij helpen u graag verder.

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort blog posts lezen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. U ontvangt onze blog posts dan in uw mailbox zodra ze op onze website verschijnen.

DiVetro Team - Govert Gribling

Govert Gribling is een ervaren projectmanager en consultant, met name binnen de onderwijs- en zorgsector. Medio jaren ‘90 was hij als freelance journalist nauw betrokken bij ontwikkelingen in en toepassingen van ICT in het (beroeps)onderwijs. Daarna heeft hij als consultant en project-/programmamanager talloze verandertrajecten, met daarin veelal een (infrastructuur) migratiecomponent, begeleid. Govert is in zijn element als hij mensen en technologie in ingewikkelde situaties aan het werk kan zetten.​

DiVetro Team - Bart Roijers

Bart Roijers is een senior lijn-, project- en programma manager. Hij werkt 25 jaar in de IT-dienstverlening en is gespecialiseerd in het leiden van transitie- en transformatieprojecten. Bart vormt graag een team om samen de weg naar een resultaat te vinden. Dit doet hij met enthousiasme en mensgericht. Focus, structuur aanbrengen en prioriteiten stellen horen bij zijn aanpak. Momenteel is Bart IT manager bij Bergschenhoek Groep en adviseur bij GGD Brabant-Zuidoost.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.