Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands
Techies trainen niet! ICTers besteden vaak te weinig aandacht aan oefenen en veel aan uitvoeren, waardoor er in de uitvoering wel eens wat mis gaat. DiVetro helpt om een mentaliteit van samen oefenen en uitstekend presteren te bereiken.

Techies trainen niet

Oefening baart kunst

 

Op Mendix World 2019, dé conferentie voor iedereen die zich bezighoudt met de ontwikkeling van low-code applicaties en digitale innovatie, had ik de eer om te praten met Andreas Ekström. Ekström is de Zweedse Spreker van het Jaar 2019 en een geducht criticus van de grote techbedrijven. Na zijn perfecte speech op dag één van de conferentie kon ik hem even spreken toen ik een van de eerste exemplaren van zijn nieuwe boek, On Finding, kocht. Zijn geheim? Hij maakt tijd om te trainen!

 

Ik vroeg hem: ‘Andreas, ik kan best aardig speechen maar jij bent hier écht goed in. Dank je wel dat deze dag nog interessanter is geworden. Zou je wat tips willen delen over je aanpak?’

 

4 cruciale investeringen voor betere resultaten

 

Ekström was zo aardig de volgende inzichten met ons te delen (vrij vertaald):

  1. Investeer in tijd om te trainen. Doe het gewoon. Oefen voor de spiegel, neem jezelf op. De beste manier om beter te worden is om de oefenen!
  2. Investeer in coaching. Zorg dat er iemand is om je de waarheid te vertellen over wat er beter kan, en niet je vrouw ofzo, maar iemand die je echt vertelt waar het op staat. Dit stelt je in staat om zonder blinde vlekken over je kwaliteiten echt te werken aan verbetering.
  3. Investeer in een team van mensen die heel goed kunnen waar jij niet goed in bent. Als je geen held bent met slides maken, laat dat doen. Als je niet houdt van de administratie en planning, besteed dat dan uit. Focus je op waar jij vol van bent, in mijn geval een geweldige speech houden, en laat anderen doen waar zij goed in zijn.
  4. Investeer in je onderwerp. Neem de tijd om je goed in te lezen en de ins en outs te kennen. Nog belangrijker is om te praten over onderwerpen waar je echt gepassioneerd over kunt vertellen, onderwerpen die voor jou echt enorm belangrijk zijn om een boodschap over te delen met volle overtuiging.

 

Geweldig advies als je het mij vraagt, en heel erg herkenbaar ook buiten het vlak van publiek spreken. Ik denk dat het op alle vormen van prestatie toepasbaar is, maar helaas wordt hier nog te weinig mee gedaan.

 

Training, coaching vragen, hulp inroepen… is GEEN teken van zwakte

 

Veel professionals zien oefenen en gecoacht worden als iets voor beginners. Toegeven dat je sommige dingen niet zo goed doet of dat je nog niet alles van een onderwerp weet, wordt soms als teken van zwakte gezien. Maar het staat als een paal boven water dat al deze dingen doen -trainen, coaching vragen, overdragen waar je niet goed in bent en tijd nemen voor studie- allemaal enorm bijdragen aan kwaliteit! De essentie van geweldige prestaties is focus en oefenen. Sterker nog, een échte professional vindt al deze zaken vanzelfsprekend!

 

Atleten trainen de hele tijd, en presteren af en toe. Commando’s trainen totdat er nog maar een paar kadetten overblijven, en trainen dan nog meer. Piloten trainen heel veel op de simulator. Zelfs chefs en keukenbrigades in restaurants trainen om zeker te weten dat hun prestaties geweldig zijn op het moment dat het er op aan komt.

 

Techies trainen niet, met alle gevolgen van dien

 

Met de uitzondering van sommige programmeurs zijn er maar weinig techneuten die echt bezig zijn met oefenen. Zoals alle kenniswerkers zijn techneuten gewend om heel snel kennis tot zich te nemen, te integreren en toe te passen terwijl ze werken. Dit leidt er toe dat er, sommige specialisten daargelaten, veel mensen rondlopen bij de IT die van veel dingen een beetje weten, maar nergens écht meester in zijn. Doordat ze veel meer technische kennis hebben dan de mensen buiten de IT-afdeling valt het ook niet zo op. Iemand die zelf niet kan zwemmen is immers ook niet zo bezig met of de zee twee meter of tien meter diep is; ze kunnen er zelf toch niet veilig in zwemmen.

 

Maar ondertussen leidt het gebrek aan oefenen wel tot minder goede prestaties van de IT-afdeling. Iedereen die ooit op zo een afdeling heeft rondgelopen herkent de symbolen wel:  er is te veel werk tegelijk onderhanden, er zijn te veel aannames in het spel en de planning wordt te vaak ‘onverwachts’ niet gehaald. Geen wonder: als je iets voor het eerst in de praktijk toepast kun je niet echt inschatten hoeveel werk het is, wat er onderweg mis kan gaan en hoe snel het resultaat binnen is.

 

Af en toe wordt er wel iets geoefend zoals een disaster recovery scenario, het herstellen van de dienstverlening bij uitval van een stuk infrastructuur, omdat normen voor de bedrijf continuïteit dat afdwingen. Maar dat is heel wat anders dan het oefenen van de dagelijkse praktijk om dingen te doen op de manier zoals ze bedoeld zijn, in één keer goed. Kortom, “techies trainen niet”.

Ben je nieuwsgierig geworden hoe dit patroon doorbroken kan worden? In onze volgende podcast gaan we in op het doen van rollenspellen en simulaties met IT teams om te oefenen hoe men beter samen kan werken. Abonneer je daarom op de podcast en vertel het verder. Aan de hand van onze vorige aflevering over het innovatiecentrum hebben we veel leuke reacties gekregen van binnen en buiten de sector.

Ook kom ik, net als Andreas graag een praatje houden over de ins en outs van digitale transformatie en innovatie op jouw bedrijfsevenement, als dat goed in jullie thema past. Zo zijn er meer DiVetrojanen met een interessant verhaal, zoals bijvoorbeeld mijn collega Marc Mathot, die docent is aan de Hogeschool van Amsterdam en onder meer het vak Strategic Sourcing geeft. En ja, we oefenen! Bel DiVetro op +31 (0) 88 000 54 00 of stuur ons een berichtje op LinkedIn. Tot de volgende keer!
Bekijk al onze podcasts!

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.