Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

Zorg en ICT beurs 2019: verkooppraatjes of inspiratie opdoen?

De consultants van DiVetro blijven graag op de hoogte van trends en innovaties én laten zich graag inspireren. Zo ook op de Zorg en ICT beurs 2019. Naast het opdoen van kennis, vermenigvuldigen we onze kennis ook graag. Zowel onderling als met klanten. Sabita Behari stelt daarom een aantal vragen aan collega-consultant Richard Hilekes over zijn bezoek aan de beurs.

“Leuk, die innovaties, maar passen mensen dit al toe?”

Sabita: Zeg Richard, jij was naar de Zorg en ICT beurs 2019. Daar staan toch voornamelijk commerciële verkopers. Zijn die verkooppraatjes wel de moeite waard?

Richard: Zeker is het beursbezoek de moeite waard! Natuurlijk zijn er veel leveranciers aanwezig met het doel iets te verkopen. Maar het was vooral leuk om bij te praten met oude bekenden en te kijken waar een ieder mee bezig is. Voor wat betreft de inhoudelijke sessies ben ik vooral op zoek gegaan naar presentaties over praktijkervaringen van organisaties en over nieuwe technologieën. De inhoud moet centraal staan. Daarbij vroeg ik mij af: leuk, die innovaties, maar passen mensen dit al toe?

Sabita: En, wat heb je gevonden op dit gebied?

Richard: Uiteraard kon ik niet naar elke presentatie en met iedereen in gesprek. Van wat ik heb bijgewoond zijn er twee sessies die mij erg aanspraken: ’s Heeren Loo heeft op één van haar zorglocaties een innovatiecentrum ingericht om individuele wensen van cliënten te verwezenlijken en Somnox is een bedrijf dat een slaaprobot op de markt heeft gebracht.

Sabita: ‘s Heeren Loo is toch een zorgorganisatie voor mensen met een beperking? Wat doen die met een innovatiecentrum?

Richard: Deze organisatie vindt het belangrijk dat mensen met een verstandelijke beperking hun leven zo in kunnen vullen als ze zelf willen. Het innovatiecentrum is opgezet om individuele wensen van cliënten te verwezenlijken. Denk bijvoorbeeld aan wensen als zwemmen met dolfijnen en naar theatervoorstellingen gaan met papa en mama.

Sabita: Zwemmen met dolfijnen, wat cool! Hoe regelen ze dat met behulp van ICT?

Richard: ‘s Heeren Loo vervult de wensen samen met andere partijen. Voor het zwemmen met dolfijnen hebben ze gebruik gemaakt van een Virtual Reality (VR) bril, zodat cliënten met zo’n bril in combinatie met levensecht beeldmateriaal het idee hebben dat ze echt tussen de dolfijnen zwemmen. Ze hebben zelfs de bril waterdicht gemaakt, zodat cliënten met de bril op in het zwembad kunnen en de ervaring dus nóg realistischer is. Ik ben erg onder de indruk van hoe zij dit aanpakken. Het was een heel inspirerend verhaal en iedereen verliet deze presentatie met een erg goed gevoel!

Sabita: En die slaaprobot?

Richard: De aanbieder, Somnox, heeft als doel met ‘zachte, knuffelige’ robotica een probleem op te lossen waar veel mensen last van hebben: slaapgebrek. Ze maken hierbij gebruik van wetenschappelijke resultaten. Bijvoorbeeld: het voelen van een ademhalingsritme beïnvloedt onbewust je eigen ademhalingsritme. De slaaprobot is gemaakt in de vorm van een soort kussen. Als je die vasthoudt, synchroniseer je automatisch je ademhaling met die van de slaaprobot. Dit helpt je beter in slaap te vallen. Dit soort technologie kan goed worden toegepast bij onze klanten in het zorgveld. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een oudere die in een zorginstelling in een vreemd bed moet slapen, wat vaak niet goed lukt. Een slaaprobot kan hier wellicht bij helpen. En dat komt weer een sneller herstel ten goede.

“Innovatie is iets dat je gewoon moet doen!”

Sabita: Wat is voor jou de take-away van je bezoek aan de beurs?

Richard: Innovatie en het toepassen van nieuwe technologie is iets dat je gewoon moet doen! Het is lastig dit in te passen binnen de processen van de staande organisatie. Dus het helpt als een kleine groep medewerkers los van die staande organisatie hier over nadenkt en gewoon dingen mag uitproberen. Ik heb als vervolg op de beurs bedrijfsbezoeken bij ‘s Heeren Loo en Somnox geregeld, zodat mijn collega’s en ik hier verdere inspiratie over kunnen opdoen.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant? Deel het met uw netwerk! Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Wij beantwoorden uw vragen graag via het reactieformulier onderaan deze pagina, via info@divetro.nl of via +31 (0) 88 000 54 00.

Richard Hilekes is analist bij DiVetro. Als analist is hij betrokken bij de opzet, de uitvoer en de borging van veranderingstrajecten. Hij vindt uitdaging om in samenwerking met de klant de techniek en het proces bij elkaar te brengen om een zo bruikbaar mogelijk resultaat neer te zetten. De veelzijdigheid in het werk en de benodigde interactie daarbij, zijn voor hem een inspiratie.

Sabita Behari is IT-consultant bij DiVetro. Haar kracht zit in het zoeken van de verbinding; zij begrijpt de IT én kent het perspectief van ‘de business’ en is hierdoor een goede brug tussen deze onderdelen. Door haar mensgerichte houding, weet zij op diplomatieke wijze mensen met zich mee te krijgen. Sabita heeft zeer ruime ervaring als analist, product manager en met de cloud inclusief de bijbehorende regieorganisatie en de kennisdeling rondom deze onderwerpen. Zij vindt transparantie en bewuste aandacht voor verandering zeer belangrijk; ze zet graag actief in op een goede adoptie. Denken vanuit de gebruiker is hierbij een automatisme. Op dit moment is Sabita binnen de zorg aan de slag als testmanager, een belangrijke component binnen het adoptietraject.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.