22 apr Bezorgt digitale transformatie jou ook hoofdbrekens?
De digitale transformatie: het brengt veel goeds, maar het kan ook leiden tot veel blokjes aan het been. Het geeft ons en onze klanten veel stof tot nadenken: hoe deze blokjes op elkaar gestapeld te krijgen? Soms zie je door de blokjes de toren niet meer. Onze tip: neem afstand! Wat dacht je van een spelletje met collega’s!
Waarom zouden we een spelletje spelen?
Thuiswerken is here to stay, zeker in de ICT-branche waar de middelen er vaak al zijn en veel van het werk wel afstemming, maar geen fysieke aanwezigheid vereist. Talloze zoom-, webex- en teams-meetings verder is duidelijk dat de techniek werkt. Maar de mens wil ook wat. Elkaar alleen maar op een zakelijke manier benaderen, verpest de sfeer. Bij een aantal DiVetrojanen is het idee toegepast om met je team samen – digitaal – een spelletjes-uurtje te organiseren. De belangrijkste reden: het is gewoon leuk! De spelletjes gaan nergens om, maar de interactie en de lol spatten er van af. Een tweede reden is dat je elkaar zo op een informele manier beter leert kennen. Ja, dat leidt tot teambuilding. En toch blijft het in eerste instantie vooral leuk, een uurtje geinen en even weg van de zakelijke sleur.
Onze tips
1. Tekenwedstrijdjes
Tekenen kan iedereen … niet, maar eigenlijk maakt dat niet zo veel uit, want het gaat om het plezier en dat lukt erg goed met deze tekenspelletjes:
- Gartic phone: per toerbeurt bedenken, tekenen en raden;
- Skribble.io: tekenen en raden met wedstrijdelement;
- Codenames.game: vertellen en raden in twee teams;
- Online Pictionary: Drawasaurus.
Je speelt dit op je eigen device, waarbij iedereen in het team wel met audio verbonden is in een teams-, webex- of zoom-meeting.
2. Boardgame arena
De site voor het online spelen van bordspellen. Eén persoon moet zich opofferen en het premium lidmaatschap nemen (de kosten vallen mee), maar dan kan je de rest van je team meenemen langs mooie, ingewikkelde, maar ook leuke en simpele spellen. In onze ervaring is dat laatste het beste: niet te moeilijk maken, want dan blijft er ruimte voor een grap en een grol. Inca gold is zo’n spel, en ook Saboteur is snel op te pakken en bij de meesten al bekend.
3. Jenga 2.0
Voor als je fysiek een spelletjes-meeting verzorgt, een leuke Jenga-tip: koop een Jenga-spel op marktplaats. Schrijf op ieder blokje een vraag, zoals: ochtend of avondmens? Of: ik krijg kriebels van…, etc., etc. Stel de toren op en gebruik dit als kennismakingsspel / opwarmer. Speler pakt een blokje en beantwoordt de vraag, daarna mag de volgende. Degene die de toren laat vallen haalt bijvoorbeeld voor iedereen koffie. Het meest leuke is de vragen goed aan te laten sluiten bij de groep, maar dan heb je dus best een hoop Jenga-spellen nodig om er iedere keer weer een passende mix van te maken. We hebben het met stickers geprobeerd, maar toen kwam het halve team in opstand, want dat zou het spel beïnvloeden. Wat toen overigens ook weer een mooi bruggetje was naar wie fanatiek was in het team en wie niet, dus dat is dan ook weer functioneel.
Conclusie
Er zijn genoeg redenen en er is genoeg aanbod om ook serieuze professionals een ontspannen uurtje te geven.