04 apr Denk niet Bimodal IT maar Multimodal IT!
Robbert Dijkshoorn en Patrick Rikken
IT-afdelingen moeten steeds vaker ‘nee’ zeggen tegen verzoeken van de business omdat ze het tempo waarmee die verzoeken elkaar opvolgen niet meer kunnen bijbenen. Bimodal IT biedt een oplossing voor dit probleem. Het is de laatste jaren dan ook een veelgehoorde term geworden.
Bimodal IT introduceerde twee parallelle voortbrengingsprocessen binnen één IT-afdeling: ‘snel’ voor digitale innovatie en ‘langzaam en traditioneel’ voor meer standaard en legacy toepassingen.
De introductie van twee snelheden in IT-afdelingen is een hele stap voorwaarts. Maar is de wereld wel in twee ‘modi’ te vatten? Zijn er niet meer modi nodig om de business daadwerkelijk te helpen?
Wij geloven dat bimodaliteit nog maar het begin is en dat we meer modaliteiten nodig hebben. In dit artikel lichten wij graag toe waarom we ‘multimodal IT’ nodig hebben.
Het gaat niet alleen om snelheden
Bimodal IT gaat uit van twee snelheden. Stel je voor dat je een auto wilt kopen en in de brochure staat dat het een geweldige auto is omdat deze twee versnellingen heeft: langzaam en snel.
In het begin van de vorige eeuw was dat wellicht revolutionair in de auto-industrie, maar nu uiteraard niet meer. Datzelfde geldt voor ons IT-vakgebied.
Organisaties moeten een modaliteit kunnen kiezen die past bij de aard van een project of ontwikkeling. Bijvoorbeeld:
- Er moet snel een prototype gemaakt worden waarmee we willen experimenteren of dat bijdraagt aan de klanttevredenheid. In dit geval moet het voorbrengingsproces snel en flexibel zijn en mag het product nog basaal van aard zijn.
- Er moet gereageerd worden op een beveiligingsuitbraak. In dit geval moet het voorbrengingsproces niet alleen snel maar vooral ook effectief, efficiënt en foutloos zijn.
- Er moet een marktstandaard toepassing geïmplementeerd en beheerd worden. In dit geval is het voortbrengingsproces afhankelijk van wat de markt te bieden heeft.
Creëren van de juiste voorwaarden
Bimodal IT impliceert dat het geschetste capaciteitsprobleem van IT-afdelingen door het toevoegen van een tweede snelheid wordt opgelost. Het probleem wordt namelijk veroorzaakt door trechtering in de IT-organisatie en veel projecten en changes zijn afhankelijk van een beperkt aantal schaarse resources.
Veelal zit die schaarste in drie takken van sport:
- in de requirementsfase, wanneer business en IT gezamenlijk de wensen en de eisen moeten bepalen;
- in de defintitie en realisatie van koppelvlakken van nieuwe toepassingen met legacy-toepassingen;
- in de deploymentfase omdat de IT-organisatie maar een beperkt aantal changes tegelijkertijd kan installeren.
Deze bottlenecks worden kleiner als voortbrenging langs meerdere modaliteiten mogelijk is. Zo kunnen IT-afdelingen per behoefte afwegen welke combinatie van karakteristieken nodig is.
Iedere modaliteit heeft zijn eigen karakteristieken zoals cultuur, type mens en leiderschap, IT-service, sourcing- en contractvorm, security-eisen, prijsmodel en natuurlijk ook eisen aan snelheid en flexibiliteit.
Daarnaast moeten de verschillende modaliteiten worden gecombineerd tot één end-to-end informatievoorziening waarin de verschillende toepassingen de gebruikers als één geïntegreerde dienst ondersteunen en waarbij er een duidelijke toegevoegde waarde is voor de organisatie.
Bimodal IT is niet voldoende
Het toevoegen van één extra snelheid aan IT-afdelingen is volgens ons dus niet voldoende. Er zijn meerdere modaliteiten nodig om een snellere en meer wendbare IT te creëren en daadwerkelijk waarde, stabiliteit én zekerheid toe te voegen. Iedereen moet helpen bij het versnellen van de IT. Dit kan beter wanneer er meer modaliteiten gebruikt worden.
In de komende maanden lichten wij graag toe hoe u multimodal IT in uw organisatie kan inrichten en toepassen. Wij zullen hierover een reeks artikelen op onze blog publiceren.
Hoe denkt u over bimodal en multimodal IT?
In afwachting van onze publicaties over multimodal IT horen wij graag hoe u denkt over de toepassing van bimodal en multimodal IT in uw organisatie.
Is dit (al) aan de orde? Welke vragen heeft u? We vernemen het graag via het reactieformulier onderaan deze pagina, via info@divetro.nl of +31 (0) 88 000 54 00.
Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van onze volgende publicaties over multimodal IT? Schrijf u hieronder dan in voor onze gratis nieuwsbrief. U ontvangt onze publicaties dan in uw mailbox wanneer ze op onze website verschijnen.
Patrick Rikken was als directeur van enkele grote ICT-dienstverleners geruime tijd opdrachtnemer van grote ICT-opdrachten in Zorg, Onderwijs en Overheid. Vanuit de overtuiging dat aanbestedingen en projecten veel succesvoller kunnen zijn als deze vanuit een gemeenschappelijk belang worden aangevlogen, sloot hij zich in 2009 als partner aan bij DiVetro. Als bruggenbouwer tussen opdrachtgevers en –nemers begeleidt hij sindsdien omvangrijke en complexe trajecten van strategievorming tot en met transformatie. Naast deze inhoudelijke opdrachten, geeft hij mede leiding aan DiVetro.
Robbert Dijkshoorn is een senior (out) sourcing specialist, project- en programmamanager en partner van DiVetro. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring met IT (out)sourcing- en verandertrajecten. Hij heeft bij verschillende organisaties een spilfunctie vervuld bij het (out)sourcen van IT-dienstverlening en IT-organisaties en inrichten van regieorganisaties. Robbert heeft dit gedaan vanuit zowel de leverancier- als klantzijde. Momenteel is Robbert als sourcing specialist en projectmanager verantwoordelijk voor de sourcing van de IT-dienstverlening van het Openbaar Ministerie.