Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

Cycle for Plan Zambia – Taak volbracht

Een tijdje geleden vertelde Joost Heres, Project Manager van DiVetro bij DELA, op onze blog over het plan van opdrachtgevers Rinze en Marco van DELA om deel te nemen aan Cycle for Plan Zambia.

Deze fietstocht van 600 km door de savannes en valleien van Zambia is inmiddels afgerond. Hoog tijd dus voor een gesprek met de hoofdrolspelers in dit verhaal: Rinze en Marco van Coöperatie DELA.

Rinze en Marco, kunnen jullie je kort voorstellen?

Rinze: Ik ben Rinze van Oorschot. Ik werk nu ruim 6 jaar bij DELA als Manager IT rondom infrastructuur, werkplekken en security. Ik woon in Eindhoven, ben al ruim 20 jaar samen met mijn vrouw en we hebben twee zonen. Ik probeer sinds twee jaar een beetje gitaar te spelen en ik zit regelmatig op de fiets.

Marco: Ik ben Marco Hopmans en ik ben al meer dan 16 jaar werkzaam bij DELA IT in diverse functies. Momenteel ben ik als stafmedewerker belast met IT financial management en IT portfoliomanagement. Ik woon samen met mijn vriendin en onze dochter van 9 en ik heb een passie voor verre reizen en wildlife.

Jullie hebben onlangs deelgenomen aan Cycle for Plan Zambia. Kunnen jullie hier kort iets meer over vertellen?

Rinze: Cycle for Plan Zambia is een sponsortocht van Plan Nederland tegen kindhuwelijken in Zambia. We hebben in november 7 dagen 600 km gefietst van Lusaka naar South Luangwa. We reden door de prachtige savannes en valleien van het South Luangwa National Park.cycle-for-plan-zambia-taak-volbracht-dela-divetro-1

Marco: Met uitzondering van het eindpunt van de reis, wat een van de meest fantastische safaribestemmingen van Afrika is, kent dit deel van Zambia haast geen toerisme. Daardoor zagen we het echte Zambia en beseften we voortdurend hoe goed we het hier hebben in Nederland.

Rinze: Inderdaad. We hebben deels over “dirt roads” gefietst. Via die kleine zandpaden kwamen we diep in de bush. De mensen daar stonden echt met open mond te kijken wanneer we met onze groep van zo’n 30 personen voorbij kwamen fietsen.

Waarom hebben jullie aan Cycle for Plan Zambia deelgenomen? Wat was jullie motivatie?

Marco: Ik werd gegrepen door een banner van Plan Nederland op Facebook. Met Cycle for Plan Zambia kon ik enerzijds iets goeds doen en anderzijds een nieuw stukje van de wereld ontdekken op een manier die me toch wel behoorlijk buiten mijn comfortzone bracht. De ideale combinatie dus. Omdat ik niet alleen wilde gaan heb ik een oproep op Facebook geplaatst waar Rinze zowaar op reageerde.

Rinze: Ik zag Marco’s bericht op Facebook en ik was ook direct verkocht. Het was dan ook een prachtige combinatie: fietsen in een prachtige omgeving, een goed doel steunen met kinderen als uitgangspunt en een fysieke en mentale uitdaging aangaan.

Jullie hebben de tocht net achter de rug. Hebben jullie beiden de eindstreep gehaald?

Marco: We hebben de tocht beiden volledig volbracht en we hebben geen meter in de bezemwagen gezeten. Eigenlijk viel het fietsen me achteraf wel mee, al was de confrontatie met de bergen wel even slikken. Er werd ons verteld dat we hier en daar een heuveltje zouden moeten beklimmen, maar de ‘heuveltjes’ bleken toch wat lastiger dan gedacht. Ik had er niet bepaald op gerekend dat ik een uur lang bergop zou moeten fietsen bijvoorbeeld. De afdalingen (soms tegen 60 km/uur) waren dan weer een fijne beloning.

Rinze: We hebben inderdaad alle meters gefietst en we hebben zelfs nog een stukje extra gedaan. Het fietsen was heftig in de bergen, maar daarbuiten was het prima te doen. We gingen ook elke dag beter fietsen! Een fijn gevoel.

Hoe ging alles praktisch in zijn werk? Hoe hebben jullie je bijvoorbeeld voorbereid.

Marco: Onze voorbereiding was meer mentaal dan fysiek (lacht). Ik heb wel regelmatig op zondag 60 tot 70 km gefietst. Een keer heb ik samen met Rinze ook 100 km gereden, maar ik denk dat ik de 600km in de voorbereiding niet eens heb aangetikt. Ik heb gelukkig wel een behoorlijke basisconditie.

Rinze: Ik fietste gemiddeld twee keer per week; één klein rondje en één rondje van een 50-60 km. In de zomervakantie heb ik vier dagen achter elkaar 50 km gefietst. Dat ging goed dus ik heb de trainingen tot in november doorgezet. Ik heb vooraf ook goed met de klikpedalen geoefend. Daarbij heb ik de verplichte valpartijen helaas niet kunnen vermijden (lacht).cycle-for-plan-zambia-taak-volbracht-dela-divetro-2

Hebben jullie overigens met jullie eigen fietsen gereden?

Marco: We kregen onze fietsen van de organisatie. We hebben wel ons eigen zadel en onze eigen klikpedalen meegenomen. Dat heeft ons zeker geholpen om bergop en op de dirt roads te fietsen.

Rinze: Logistiek was alles perfect geregeld. Er reed een auto voorop en een bezemwagen met reservemateriaal achteraan. Om de 20-25 km stopten we om te eten en te drinken. Door de extreme hitte moesten we elke dag 8 liter water drinken. Toen we ’s avonds onze bestemming bereikten waren de tenten alweer opgezet.

Wat was jullie mooiste moment?

Marco: Als je na 7 dagen fietsen en afzien in de brandende zon eindelijk even rustig met een bakkie koffie voor je safaritent zit en dan binnen 5 minuten een kudde olifanten ziet die de rivier oversteken en het kamp binnenlopen dan besef je wel op wat voor een bijzondere plek je je bevindt.

En op dag 4 kwamen we samen als eersten van de groep het tentenkamp binnengereden. Dat was ook erg mooi, al helemaal omdat er 3 seconden later een enorme regenbui begon met druppels zo groot als pingpongballen.

Rinze: ik sluit me helemaal aan bij Marco! Het ging bij ons na dag 3 alleen maar beter en dat was verbazingwekkend.

Wat was jullie moeilijkste moment tijdens de tocht?

Marco: Op de laatste dag moesten we nog 130 km fietsen. Dat was best pittig. Tot en met dag 6 ging ik wonder boven wonder elke dag beter fietsen. De laatste dag kreeg ik mijn wielen helaas een stuk minder makkelijk rondgedraaid. Er zat geen kracht meer in mijn benen. Ik denk dat ik nu de uitdrukking “pap in de benen” wel begrijp. Door kopwerk van Rinze kon ik toch gewoon bij de groep blijven.

Rinze: Dag 3 was enorm zwaar. Er zat een behoorlijke klim in van ruim een uur en de temperatuur liep op tot 47 graden. Toen ging ik wel even helemaal kapot. Marco reed die dag een stuk beter dus hij heeft regelmatig moeten omkijken. Ik heb de etappe uitgefietst maar ik stond na afloop letterlijk op mijn benen te tollen en ik zat tegen oververhitting aan. Gelukkig herstelde ik snel en goed.

Hebben jullie nog andere leuke anekdotes van voor, tijdens of na de reis?

Marco: Wanneer je je moet wassen met een emmer van de waterpomp en je bidon als sproeikop dan begin je je douche thuis wel erg te waarderen. En over het toilet zal ik het verder niet hebben (lacht).

Rinze: Na onze fantastische tocht werden we bij terugkomst in Nederland nog getrakteerd op een zeer ruwe zijlanding. Onze Airbus 380 had het niet zo begrepen op de zuidwesterstorm. Er zaten in ons vliegtuig mensen met hun hoofd tussen de benen…

Hoeveel sponsorgeld heeft jullie tocht uiteindelijk opgeleverd?

cycle-for-plan-zambia-taak-volbracht-dela-divetro-3Marco: Wij hebben als team 040voorplan.nl bijna 11.000 euro opgehaald en met de totale groep fietsers ruim 150.000 euro. Met dit geld worden in ieder geval 2 nieuwe opvanghuizen gebouwd voor meisjes die al dan niet tijdelijk het ouderlijk huis zijn ontvlucht.

Willen jullie in de toekomst weer deelnemen?

Marco: Wat mij betreft was het een once in a lifetime experience maar aangezien Afrika mijn favoriete continent is hoop ik zeker Zambia nog een keer samen met mijn vriendin en dochter te bezoeken. Dan wil ik dat echter wel lekker met een Landrover in plaats van op de fiets doen (lacht).

Rinze: Ik zou zo weer willen fietsen maar de magie zal dan toch anders zijn. Wellicht zal ik ooit nog in een ander land fietsen, al zie ik mezelf niet snel nog een keer zoveel sponsorgeld ophalen. Je kan niet zomaar voor een tweede keer bij iedereen aankloppen.

Is er nog iets dat jullie met de lezers wil delen?

Marco: Jazeker! We hebben vernomen dat Joost Heres van DiVetro volgend jaar samen met Guido van Gisbergen aan de tocht wil deelnemen. Ik hoop dat zij zich net zoveel zullen verbazen en dat zij net zo hard zullen genieten als wij hebben gedaan!

Rinze: We hebben zelf gezien dat Plan mooie en goede dingen doet in Zambia. Ik heb er dus een goed gevoel aan overgehouden. Ook ik wens Joost en Guido veel succes!

Nogmaals gefeliciteerd met jullie prestatie heren, bedankt voor dit interview en nog veel succes met jullie toekomstige projecten.

Meer informatie?

Klik hier voor meer informatie over Cycle for Plan Zambia. DiVetro wenst Joost en Guido alvast veel succes en plezier toe bij de voorbereiding van hun fantastisch fietsavontuur in 2017.

Wilt u meer van dit soort publicaties ontvangen? Schrijf u hieronder in op onze nieuwsbrief. U ontvangt onze publicaties dan automatisch in uw mailbox zodra ze op onze website verschijnen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.