Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

Een dag niets geleerd is een dag verslapen

Ed Holtzer is Sourcing en Governance Consultant en Interim Manager bij DiVetro en lid van de Cliëntenraad van zorgorganisatie ZuidZorg. Naast zijn werk sport hij graag en is hij altijd te vinden voor een partijtje golf, een wijnproeverij, een goed boek of een uitstekende film. Wilt u Ed beter leren kennen? Lees dan snel verder!

“Bij DiVetro krijg je veel ruimte om jezelf te ontwikkelen, je eigen ideeën uit te voeren en om opleidingen of cursussen te volgen.”

Ed, kun je jezelf kort voorstellen?

Ed: Tuurlijk! Mijn naam is Ed Holtzer. Ik ben 55 jaar, getrouwd met Anja en ik woon in het pittoreske Valkenswaard onder de rook van Eindhoven.

Wat is je professionele achtergrond?

Ed: Toen ik jaren geleden op een administratie begon te werken kwam ik voor het eerst in contact met een computer: De Tandy TRS-80 Model I. Wie kent hem niet! Dat ding was erg storingsgevoelig met als resultaat dat ik me elke maand wel een keer bij het Computercenter meldde voor een reparatie. Na drie bezoeken wist ik het zeker: computers, daar wilde ik wat mee!

Twee dagen later solliciteerde ik bij Tandy Computers en weer twee dagen later kon ik als verkoper beginnen. Alles wat je in die tijd verkocht moest je ook zelf afleveren en installeren. Zo kwam ik in aanraking met techniek, programmeren, het geven van cursussen, etc. Het hele scala. Allemaal leuk en leerzaam.

Na 2 jaar werd ik vestigingsmanager. Dat was de eerste keer dat mijn managementvaardigheden op de proef werden gesteld. Daarna werkte ik ook nog in verschillende rollen bij diverse andere ICT-infrastructuur en services organisaties zoals Miniware, Cosmos en AAC Cosmos. Ik werkte als consultant, docent, account en commercieel manager.

Halfweg de jaren negentig ben ik me gaan focussen op gemeenten en gezondheidszorgorganisaties.

In 2005 ging ik werken bij de KeyGroep, een interim en consultancyorganisatie. Hier ben ik bij toeval aan de slag gegaan als projectmanager bij een grote zorginstelling.

Voor ik het wist was ik vijf dagen per week in de weer als IT-consultant, interimmanager en adviseur. Mijn opdrachtgevers waren hoofdzakelijk zorginstellingen en overheidsorganisaties. Dit was een geweldig leuke, interessante en leerzame tijd waarin ik veel interessante projecten mocht leiden en adviezen mocht uitbrengen (en vaak uitvoeren). In die tijd heb ik ook veel interessante mensen leren kennen.

Na een aantal jaren maakte ik weer de overstap naar een ICT-organisatie waarvoor ik een nieuwe Managed Services organisatie heb opgezet.

Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat de rol van consultant/adviseur misschien wel de mooiste is. Net toen kwam ik via een gezamenlijke klant in contact met DiVetro. Inmiddels zit ik hier al ruim een jaar in een rol die me bijzonder bevalt.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ed: Tja, wat is vrije tijd? De tijd buiten mijn werk of de tijd die ik zelf vrij kan indelen? Als het dat laatste is dan blijft er niet veel over. (lacht)

Naast het werk neemt mijn vrouw elke week een stukje van mijn tijd in. (lacht) Maar goed, buiten haar hou ik van lezen, motorrijden, wijnproeverijen, theater, golf, films, internetten en hardlopen. En sinds januari 2016 ben ik lid van de Cliëntenraad van ZuidZorg, een grote zorgorganisatie in Noord-Brabant die zich richt op thuiszorg, huishoudelijke-, kraam- en jeugdgezondheidszorg.

Je hebt vast een goed gevulde agenda, maar wat zou je doen als je op dit moment niet meer zou moeten werken?

Ed: Het klinkt wellicht wat vreemd, maar waarschijnlijk zou ik toch een paar dagen per week werken. (lacht) Als dat echt geen optie is, dan zou ik graag trainen voor de halve marathon van Rotterdam, meer golfen, vaker met vakantie gaan en een boek schrijven.

Een boek schrijven? Dat klinkt interessant! Waarover zou dat boek dan gaan?

Ed: Goede vraag, want daar heb ik verschillende ideeën over. Een lang sprookje lijkt me wel iets. Een thriller heb ik al eens uitgedacht. Maar mijn memoires liggen toch het meest voor de hand. En dan bedoel ik geen memoires over mijn privéleven maar memoires over mijn werkzame leven.

Je memoires? Dat is origineel!

Ed: Tja, niet dat mijn werk bij DWDD of op de shortlist van Libris zal komen, maar het lijkt me leuk om terug te kijken op wat ik allemaal ervaren en geleerd heb. Alles wat ik gedaan en meegemaakt heb, wie ik gesproken heb en wie ik heb kunnen helpen… dat alles heeft me natuurlijk wel gevormd. Al die zaken neem je mee, ook naar een volgende opdrachtgever. En wat het nu interessant voor me maakt is dat ik alle perspectieven wel heb doorleefd. Ik heb als opdrachtgever, opdrachtnemer, adviseur, inkoper, verkoper, manager en ondernemer gewerkt. Wat is er mooier om dat allemaal nog eens de revue te laten passeren?

Nu ik erover nadenk denk ik dat ik meer plezier zou beleven aan het ophalen van herinneringen en anekdotes dan aan het schrijven zelf. (lacht)

Maar kom… weer met de voetjes op de grond nu. Als ik rekening houd met onze hypotheek, onze bourgondische inslag en het vooruitzicht dat het pensioen nog wel even op zich zal moeten laten wachten, dan moet dat boek nog maar even op zich laten wachten.een-dag-niets-geleerd-is-een-dag-verslapen-ed-holtzer

Wanneer en waarom heb je ook weer voor DiVetro gekozen?

Ed: DiVetro en ik hebben voor elkaar gekozen, zullen we maar zeggen. (glimlacht) Het kwam van twee kanten. Dat moet ergens in juni 2015 zijn geweest. Ik was in gesprek met een aantal consultancybureaus, maar DiVetro sprong er duidelijk bovenuit.

Ik hou van de manier waarop DiVetro met zijn mensen omgaat, van de vele kennissessies en van de ruimte die je krijgt om je ideeën ook echt uit te voeren. Verder vind ik het erg fijn dat mijn gesprekspartners bij DiVetro zich ook vinden in het gedachtegoed van Ricardo Semler.

Wat houdt het gedachtegoed van Ricardo Semler in?

Ed: In de afgelopen jaren zijn er enkele documentaires over Semler bij de VPRO geweest. De eerste maakte een behoorlijk grote indruk op me.

Semler is de Braziliaans CEO en hoofdeigenaar van Semco. Jarenlang verkondigde hij dat zijn vader een verkeerde managementstijl hanteerde. Toen kreeg hij op jonge leeftijd zelf de verantwoordelijkheid over de organisatie. Hij kreeg dus de kans om te bewijzen dat het anders kon en misschien wel moest. Zijn overtuigingen over hoe je een bedrijf moet managen waren radicaal anders dan we gewend waren. Hij heeft zijn ideeën in 3 boeken beschreven. Die boeken zijn inmiddels veelvuldig vertaald.

Welke zaken spreken je hierin aan?

Ed: Volgens Semler is het idee dat je controle hebt een illusie. Semler gaat uit van een open geest en een open managementstijl. Hij is ervan overtuigd dat medewerkers zich verantwoordelijker gaan gedragen wanneer je ze meer vrijheid geeft. Er is dus minder management nodig, minder hiërarchie. De afstand tussen de top en de operatie van een organisatie is dan ook zeer klein. En Semler houdt ook van een zeer gemoedelijke atmosfeer in zijn bedrijf. Werknemers werken in open kantoren omdat hij ervan overtuigd is dat dat de interne stroom van informatie optimaliseert.

Semler’s filosofie voor organisaties is gebaseerd op 10 principes. Stuk voor stuk belangrijk. Ik verwijs de lezer graag naar Semler’s boeken. Warm aanbevolen!

En past de stijl van DiVetro bij de stijl van Semler?

Ed: Absoluut! Uitstekend zelfs. (glimlacht) Bij DiVetro krijg je veel ruimte om jezelf te ontwikkelen, je eigen ideeën uit te voeren en om opleidingen of cursussen te volgen. Bovendien krijg je mooie en interessante opdrachten, aansprekende klanten en heel diverse, slimme en volwassen collega’s. (glimlacht) En we gaan elk jaar met alle collega’s en aanhang een aantal dagen naar het buitenland. Een leuke manier om je collega’s te leren kennen!

“Ik kan me niet voorstellen dat iemand het werk bij DiVetro niet fijn zou vinden.”

Hoe bevalt het werk bij DiVetro?

Ed: Die vraag krijg ik vaker van oud-collega’s en vrienden omdat het in hun ogen sterk verschilt van mijn vorige baan. Mijn antwoord is altijd hetzelfde: ik kan me niet voorstellen dat iemand het werk bij DiVetro niet fijn zou vinden.

Na een tijdje werk je natuurlijk niet alleen meer voor DiVetro, maar vooral voor de klanten waar je zit. Dus is de vraag: bevalt de opdracht waarop je nu zit en bevalt het bij die opdrachtgever? In beide gevallen is het antwoord “ja”.

Aan welk project werk je momenteel?

Ed: Momenteel ondersteun ik samen met collega Robbert Dijkshoorn het Openbaar Ministerie bij het project IT-sourcing.

Wat zijn de doelen en jouw specifieke inbreng en verantwoordelijkheden bij dit project?

Ed: Het belangrijkste doel van het project is het optimaal beleggen van de ICT-dienstverlening bij specialistische partijen. Hierbij houden we rekening met alle stakeholders, de regie-organisatie en de kaders vanuit het ministerie van VenJ en het OM.

Als sourcingconsultant ben ik sparringpartner en adviseur van diverse stakeholders, de projectleider en het kernteam. Daarnaast zorg ik voor alle input die we nodig hebben om dit traject tot een succes te kunnen maken.

Mijn bijdrage vind je als het goed is terug in de hele sourcingcyclus. Dat wil zeggen bij de voorbereiding van het project, bij het opstellen van de sourcingstrategie, bij het opstellen van de requirements en de randvoorwaarden, bij het benaderen en beoordelen van de potentiële contractpartijen, het contracteren en de transitie. Daarnaast vervang ik bij afwezigheid de projectleider IT-Sourcing.

Heb je tijdens dit project al interessante zaken geleerd?

Ed: We passen bij het OM het DiVetro Sourcing Framework toe. Bij een organisatie als het OM zie ik hoe dit model aansluit bij de praktijk van deze organisatie. Dan zie je dat OM veel overeenkomsten heeft met andere organisaties. En dat er ook veel verschillen zijn. Elke organisatie, elke opdracht heeft toch weer iets unieks.

Wat zijn je ambities na dit project?

Ed: Ik wil graag nog meer mooie en uitdagende opdrachten doen. Enerzijds wil ik met mijn inzet, kennis en ervaring een echte meerwaarde creëren voor mijn opdrachtgevers. Anderzijds wil ik elke dag iets uit mijn opdrachten kunnen opsteken. Ik wil voortdurend bijleren. En dat weer inzetten bij de volgende klant.

Wil je nog een wijsheid of een inspirerende quote delen?

Ed: Absoluut! “Een dag niets geleerd is een dag verslapen.” (lacht)

Ontzettend bedankt voor dit gesprek Ed en veel succes, plezier en voldoening met je opdrachten en andere bezigheden.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant? Alvast bedankt om het met uw netwerk te delen.

Heeft u interesse of vragen naar aanleiding van dit artikel? Wij beantwoorden uw vragen graag via het reactieformulier onderaan deze pagina, via info@divetro.nl of via +31 (0) 88 000 54 00.

Blijf op de hoogte

Wilt u onze artikelen voortaan automatisch in uw mailbox ontvangen? Klik op de knop hieronder en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.