Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

Wat weet een chatbot van het Rijnlands werken?

Best veel en veel sneller dan een adviseur kan geven…

De ene persoon vindt de in november 2022 gelanceerde chatbot ChatGPT een regelrechte sensatie. De ander vindt het voor korte tijd een leuk speeltje, maar al snel saai. Volgens het nieuws was ChatGPT vandaag (6-1-2023) al 29 miljard dollar waard en bezorgt de chatbot Google slapeloze nachten. Ik heb de afgelopen weken veel verschillende vragen gesteld en gesprekken gevoerd met ChatGPT. En …, ik ben flink onder de indruk. Je kunt normale gesprekken met de robot voeren. Veel beter dan met de chatbots, zoals we die kennen van de meeste websites, waar ze als verlengstuk van een helpdesk dienen. Door zich te presenteren met zinnen zoals “Ik ben hier om te proberen uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden…” gaat een dialoog op een heel natuurlijke wijze. Zo heb ik ChatGPT twee simpele vragen gesteld over het Rijnlands denken:

1. Wat zijn de voordelen van het Rijnlands denken en werken?

Het antwoord van ChatGPT:

Het Rijnlands denken en werken is een filosofie die stelt dat een organisatie het beste kan functioneren als iedereen zich bewust is van zijn of haar verantwoordelijkheid en de vrijheid heeft om zijn of haar werk op een effectieve en efficiënte manier uit te voeren. Deze filosofie stelt ook dat leidinggevenden en medewerkers moeten samenwerken om beslissingen te nemen en dat het belangrijk is om continu te blijven leren en verbeteren.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het Rijnlands denken en werken:

  1. Het verhoogt de motivatie en betrokkenheid van medewerkers, omdat zij meer vrijheid hebben om hun werk op een manier te doen die voor hen werkt.
  2. Het kan leiden tot een hogere productiviteit, omdat medewerkers in staat zijn om snel te reageren op veranderende omstandigheden en efficiënter te werken.
  3. Het kan leiden tot een verbeterde communicatie en samenwerking tussen leidinggevenden en medewerkers.
  4. Het kan leiden tot een betere klanttevredenheid, omdat medewerkers in staat zijn om snel op vragen en problemen van klanten te reageren.
  5. Het kan leiden tot een verbeterde besluitvorming, omdat beslissingen worden genomen op basis van inzichten en ervaringen vanuit het hele bedrijf in plaats van alleen vanuit de top van de organisatie.

2. Zijn er ook nadelen?

Het antwoord van ChatGPT:

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het Rijnlands denken en werken:

  1. Het kan moeilijk zijn om te implementeren, vooral als een organisatie gewend is om op een traditionele manier te werken. Er moet tijd en moeite worden gestoken in het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een cultuur van verantwoordelijkheid en samenwerking.
  2. Het kan leiden tot onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor welke taken, vooral als er geen duidelijk omschreven rollen en verantwoordelijkheden zijn.
  3. Het kan soms leiden tot conflicten tussen leidinggevenden en medewerkers als er meningsverschillen zijn over hoe bepaalde taken het beste kunnen worden uitgevoerd.
  4. Het kan leiden tot een hogere werkdruk voor sommige medewerkers, vooral als zij verantwoordelijk zijn voor het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen.
  5. Het kan leiden tot een lagere efficiëntie in sommige gevallen, vooral als medewerkers niet voldoende ervaring en kennis hebben om goede beslissingen te nemen of als er te veel tijd wordt besteed aan het overleggen en bespreken van beslissingen.

Het geven van deze antwoorden ging in een mum van tijd. Je kunt een dergelijke vraag natuurlijk ook aan een adviseur stellen en die wil best wel antwoord geven. Dat kost meer en duurt langer dan bij ChatGPT. M.a.w. welke impact gaat ChatGPT hebben op de organisatieadviesbranche?

Je kunt ook deze vraag aan ChatGPT stellen …

 

Dit artikel is ook gepubliceerd op ManagementSite: Wat weet een chatbot van het Rijnlands werken?

Over de auteur

Leon Dohmen is consultant bij DiVetro en hij heeft een column op ManagementSite. “De vraag is niet óf we een bepaalde innovatie willen in onze samenleving, maar hóe beschaafd we die willen!” Leon Dohmen is bestuurslid van de Vereniging Register voor Informatici voor de portefeuille permanente educatie en voorzitter van de special interest group Onderzoek en Onderwijs ICT bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals. Samen met vertegenwoordigers van de politiek, overheid, wetenschap, belangenverenigingen en bedrijfsleven houdt de special interest group zich bezig met het spanningsveld tussen digitalisering en (aantasting van) grondrechten van mensen. Een van de hoofddoelen is het vergroten van het bewustzijn van IT-professionals m.b.t. dit spanningsveld en de invloed die ze hierop kunnen uitoefenen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.