Neem contact met ons op
+31 (0) 88 000 54 00
info@divetro.nl
Volg ons op LinkedIn
DiVetro BV
Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
The Netherlands

Eerste hulp bij samenwonen – 5 tips voor een gezonde operatiefase

Robbert Dijkshoorn

Je hebt besloten om te gaan samenwonen. Dat is vaak geen gemakkelijke beslissing maar als ‘ie eenmaal genomen is’ welt er vaak een overtuigend gevoel van enthousiasme op. Maar let op! Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt.

Bij outsourcing is dat ook zo. Je hebt een contract gesloten, al dan niet een transitie doorlopen en je gaat voor het eerst echt met elkaar aan de slag. Het is belangrijk dat je dan een aantal goede afspraken maakt.

Hieronder lees je onze 5 tips voor een goede samenwerking tijdens de operatiefase van sourcingtraject. Hiermee geef je jezelf voldoende ruimte en vrijheid en creëer je de grootste kans op succes. Een goede basis voor een mooie toekomst samen!

Tip 1: Maak een duidelijke taakverdeling

Laat je niet te veel meeslepen door je prille enthousiasme en wacht je partner niet iedere avond op met een prachtig gedekte tafel. Hiermee haal je een taak naar je toe die je partner je misschien niet eens wenst toe te delen, bovendien schep je verwachtingen die je wellicht niet altijd waar kan maken.

Wil je een succesvolle operatiefase? Maak dan zo vroeg mogelijk een duidelijke taakverdeling. Begin hiermee bij de selectie van je leverancier(s) en spreek de taakverdeling tijdens de transitie en/of in het begin van de operatiefase in detail door.

Houd elkaar ook aan deze taakverdeling. Ga niet op elkaars stoel zitten. Je hebt niet voor niets een specialist geselecteerd. Durf elkaar ook aan te spreken als je toch onverhoopt op elkaars stoel gaat zitten want dat gebeurt niet altijd bewust.

Tip 2: Durf dingen te veranderen

Zijn er dingen waar je in de toekomst niet aan toe komt of die je echt niet leuk vindt? Zoek dan samen naar oplossingen. Een schoonmaakster voorkomt vaak een hoop geruzie over het huishouden. Hetzelfde geldt voor de operatiefase van sourcingtraject.

Ook al heb je een duidelijke taakverdeling gemaakt en ook al heb je duidelijke projecten en diensten in je contract vastgelegd, soms moet je de taakverdeling kunnen aanpassen om ze efficiënter te maken.

Zoek voortdurend punten voor verbeteringen en durf te veranderen. Zoek hierbij wel naar een win-win situatie voor beide partijen. Gebruik bijvoorbeeld methodieken als lean six sigma. Dergelijke methodieken zorgen voor een aantoonbare en duurzame verbetering van het bedrijfsresultaat. Hierbij ligt de focus op wat de klant écht belangrijk vindt.

Tip 3: Zeg het in 1 keer

Als je je ergert aan rondslingerende spullen dan kun je dat elke keer opnieuw zeggen. De kans bestaat dan echter dat het na een tijdje als gezeur wordt ontvangen en daardoor niet meer gehoord wordt. Spreek je bedenkingen daarom één keer goed uit. Dat bespaart vaak veel frustraties.

Dit geldt ook bij een outsourcing relatie. Je kunt er elke keer wat van zeggen als een partij bijvoorbeeld te laat oplevert, maar op een gegeven moment wordt dat de standaard. Maak daarom vanaf het begin in één keer duidelijk waarom je gemaakte afspraken belangrijk vindt. De kans is dan meteen veel groter dat de andere partij zich wel aan de afspraken houdt.

Tip 4: Onderneem dingen samen

Ook al heb je allebei een druk leven, het is belangrijk dat je tijd voor elkaar vrijmaakt. Ga naar een terrasje of loop een rondje. Dat hoeft niet op elk vrij moment maar af en toe is het wel leuk. Met een beetje moeite houd je zo de vonk in je relatie. Dit geldt ook voor de relatie met je leverancier(s).

Zorg voor regelmatige gezamenlijke dagstarts waarbij je het werk dat uitgevoerd moet worden samen bespreekt. Werk ook regelmatig op dezelfde locatie en in dezelfde ruimte en vier je successen wanneer je samen doelstellingen bereikt hebt.

Tip 5: Geef elkaar de ruimte

Maak niet de fout om alle uitnodigingen van je vrienden af te wimpelen omdat je net samenwoont en er altijd voor je geliefde wilt zijn. Je vriendgroep zal dit snel zat zijn en jij wellicht ook. Ga uit zoals je dat voorheen ook deed en laat elkaar de vrijheid om met anderen op stap te gaan. Op deze manier blijft je relatie levendig en interessant.

Tracht om in de operatiefase van je outsourcingproject ook een ‘open mind’ te houden. Focus je niet enkel op een enkele leverancier. Niemand heeft alle wijsheid in pacht. Blijf daarom in contact met de markt zodat je weet wat er in de markt speelt. Zo blijf je op de hoogte en kan je tijdig anticiperen op veranderingen.

Goed begonnen is half gewonnen

Er zijn veel parallellen te trekken tussen samenwonen en samen werken. De belangrijkste gemene deler is misschien wel dat je je niet mag laten verblinden door je enthousiasme en dat je goede afspraken moet (blijven) maken.

Heb jij goede relaties met je leveranciers? Weet jij precies wat je op welk moment van welke leverancier kan verwachten? En andersom?

Vragen of interesse?

Vond je dit artikel interessant? Via de knoppen hieronder kun je het artikel met je netwerk delen.

Heb je vragen over outsourcing of over het inrichten van een succesvolle operatiefase? Aarzel niet en deel je vragen via het contactformulier onderaan deze pagina, via +31 (0) 88 000 54 00 of via info@divetro.nl

Blijf of de hoogte

Wilt u meer van dit soort blog posts lezen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. U ontvangt onze blog posts dan automatisch in uw mailbox.

DiVetro Team - Robbert Dijkshoorn
Robbert Dijkshoorn is een senior (out) sourcing specialist, project- en programmamanager en partner van DiVetro. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring met IT (out)sourcing- en verandertrajecten. Hij heeft bij verschillende organisaties een spilfunctie vervuld bij het (out)sourcen van IT-dienstverlening en IT-organisaties en inrichten van regieorganisaties. Robbert heeft dit gedaan vanuit zowel de leverancier- als klantzijde. Momenteel is Robbert als sourcing specialist en projectmanager verantwoordelijk voor de sourcing van de IT-dienstverlening van het Openbaar Ministerie.

Hoe kunnen wij u helpen?

Villa de Reehorst
Hoofdstraat 20A
3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Stuur ons een bericht

  • Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk en vragen graag uw toestemming om u via e-mail informatie te bezorgen. Lees hier ons privacybeleid.